Rauman uusi näyttämö avaa nostalgiakonserteilla – Faken ensimmäinen teatteriproduktio Tulestalossa on Broadway-musikaali

Fake uskoo vahvasti siihen, että Raumalla on Rauman teatterin lisäksi tilaa toisellekin näyttämölle.

Jenna Karhula ja Lauri Ketonen Teatteriyhdistys Fakesta iloitsevat uudesta näyttämöstään, jonne on alkuun tulossa musiikkipitoista ohjelmaa.

Teatteriyhdistys Faken uudella näyttömällä Tulestalossa ei ole nimeä – ainakaan vielä. Näyttämöltä puuttuvat verhot eikä takatilaakaan ole, mutta esiintymislava on valmiina. Nyt se on pienessä koossa, mutta laajenee teatteriesityksiä varten usealla metrillä.

– Osalle jutuista näyttämö tulee silti olemaan tiivis, mutta muunneltavuus mahdollistaa myös pienten. 2–3 näyttelijän juttujen tekemisen, ohjaaja Lauri Ketonen Fakesta sanoo.

Ketonen jää miettimään, pitäisikö uudelle näyttämölle keksiä nimi ja pitäisikö nimiehdotuksia kerätä yleisöltä.

Teatteriyhdistyksellä on ollut tärkeä rooli tilojen valmistumisessa, se on ollut Tulesin pääyhteistyökumppani ja konsultoinut yhteiskäytössä olevien tilojen rakentamista teatterille sopiviksi.

Puurojuhlalla vauhtiin

Viisi vuotta Raumalla toiminut ammattivetoinen teatteriyhdistys korkkaa uuden näyttämönsä 18.12. puurojuhlassa, jossa esiintyvät yhdistyksen jäsenet – muun muassa Ketonen itse – sekä ulkopuolisena vieraana The Stonewalls -bändi ja musiikkiopiston opiskelijoita.

– Järjestimme viime vuonna puurojuhlan striiminä, se oli hirveän suosittu ja sillä oli todella paljon katselukertoja. Nyt toivomme, että ihmiset tulisivat paikalle tutustumaan tiloihin.

Kotinäyttämö luo turvaa

Omalla näyttämöllä on iso merkitys tähän saakka eri puolilla kaupunkia esiintyneelle ryhmälle. Fakella on ollut musikaaleja Rauma-salissa ja Brummissa, musiikillista komediaa Juhlahovissa ja lastenteatteria Vanhassa Raumassa.

– Esiintymistiloja etsimme jo jonkin aikaa ja ehdimme kierrelläkin muutamissa, Ketonen kertoo.

Oma näyttämö helpottaa toimintaa.

– Nyt kun meillä on kotinäyttämö, jatkuva tilojen hakeminen eri produktioille jää pois, vaikka jotain varmasti teemme myös muualle, tuottaja Jenna Karhula sanoo.

Kesäteatteria on viime kesän tapaan tulossa Pyhärantaan, jossa uusintaensi-iltansa saa Myrskyluodon Maija. Rauman Mantereenpään kesäteatterin kohtalo sen sijaan on vielä auki. Yhdistys on myös mukana tuottamassa Kosti Koskisesta kertovaa näytelmää Vanhaan Raumaan.

Aiemmin taloudellisia paineita

Pysyvällä esityspaikalla on vaikutusta ohjelmistovalintoihin.

– Aiemmin piti aika tarkkaan miettiä, mikä myy, jotta saadaan vuokrat maksettua, Ketonen sanoo.

Ensimmäistä varsinaista teatteriproduktiota, Broadway-musikaalia, saadaan odotella ensi syksyyn, mutta jo ensi vuoden alussa näyttämölle on tulossa ohjelmaa. Tammikuun alussa soivat Olavi Virran kappaleet.

– Meiltä on toivottu jotain esitystä klassikkoartisteista. Sopivaa näytelmää ei löytynyt, joten aloitamme musiikilla.

Musikaalin lukuharjoitukset aloitettiin viime viikonloppuna. Nimeä Fake panttaa vielä, mutta tuottaja Jenna Karhula paljastaa, että kyseessä on suurtuotanto, vaikka esityksessä ei nähdäkään kovin suurta esiintyjäkaartia.

Raumalle mahtuu kaksi näyttämöä

Teatteriyhdistys pitää toimintansa kulmakivenä laaja-alaisuutta: se on tehnyt musikaaleja, nuorten- ja lastenteatteria ja kesäteatteria.

– Tavoitteena on edelleen monipuolinen ohjelmistoajattelu. Isketään omalla toiminnalla sellaiseen teatteriin, jota ei aiemmin ole täällä tehty, Ketonen sanoo.

Uusi näyttämö toimii ohjaajan mukaan hyvin intiimille draamalle. Suunnitteilla on myös koko perheen musiikkiteatteria. Myös poikkitaiteelliset teokset, joihin yhdistyisi yhteistyö koreografien kanssa ja tanssi, kiinnostavat.

Nyt myös Faken toiminnassa mukana olevilla harrastajilla on aiempaa enemmän mahdollisuuksia saada omia ideoitaan läpi.

– Monilla vakkariharrastajilla on juttuja, joita he ovat aina halunneet tehdä, nyt meillä on mahdollista ottaa heidän ideoita vastaan, Karhula sanoo.

Yhdistys voi Ketosen ja Karhulan mukaan olla Tulestalolla myös tuottajan roolissa tarjoamalla muille tilaa ja tarpeistoa.

Fake uskoo vahvasti siihen, että Raumalla on Rauman teatterin lisäksi tilaa toisellekin näyttämölle. Reservissä on jo useita teatterintekijöitä.

– Olemme toimineet niin kauan, että meidät kyllä tunnistetaan ja meihin otetaan yhteyttä, Karhula sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut