Rauman uusin koronatapaus ei liity Pitsiturnaukseen

Koronatestien tulosten saamisessa on edelleen viivettä.

Satakunnassa on nyt todettu kaikkiaan 85 uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa sairastumista. Kokonaisuutena Satakunnan tilanne on rauhoittunut.

Väestömäärään suhteutettu viikoittainen ilmaantuvuus Satakunnassa oli kaksi viikkoa sitten 4,5 tapausta/100 000 asukasta, viikolla 32 1,8 tapausta/100 000 ja viime viikolla 1,4 tapausta/100 000 asukasta.

Rauma huolestuttaa

Sunnuntaina todettiin yksi uusi tapaus Raumalla. Lähikontaktit asetettiin ripeästi karanteeniin Rauman kaupungin tartuntatautiviranomaisten toimesta.

Tartunnanlähdettä ei ole pystytty osoittamaan, mutta on todennäköistä, että se on peräisin Raumalta. Tapaus ei liity jääkiekon Pitsiturnaukseen.

Muualla Satakunnassa tilanne näyttää parin viime viikon aikana rauhoittuneen eikä uusia tapauksia ole tullut ilmi. Rauman tilanne näyttää kuitenkin varsin huolestuttavalta, huomauttaa infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä Satasairaalan tiedotteessa.

Viimeiset viisi tapausta on todettu Raumalla. Tapauksista yksi on saanut tartunnan perheenjäseneltään, muissa tartunnanlähde on avoin ja näyttää mahdolliselta, että tartunta on saatu yökerho- tai pubityyppisestä ravintolasta. Ravintolaa ja altistumisaikaa ei voida yksilöidä.

Ruokaravintoloihin tapaukset eivät ole liittyneet. Tartuttavassa vaiheessa tapaukset eivät ole asioineet ravintoloissa, joten joukkoaltistuksia ei Raumalla ole tiedossa.

Jokaisella vastuu

Satasairaalan tiedotteessa muistutetaan, että jokaisen yksilön vastuulla on pyrkiä huolehtimaan siitä, että ei omalla käytöksellään altista muita tartunnalle.

Hyvä käsihygienia, turvavälit, oikea yskimistekniikka ja se, että sairaana pysytään kotona eikä altisteta muita, on erittäin tärkeää. Ulkomaille matkustamista kannattaa harkita erittäin tarkkaan.

– Väkijoukossa, jossa turvavälejä ei pysty pitämään, on kansallisen suosituksen mukaisesti syytä käyttää suu-nenäsuojusta. Tällaisia tilanteita ovat muun muassa joukkoliikenne ja joukkotapahtumat. Tämä on alueellisesti erityisen tärkeää Raumalla. Maskin käyttö ei kuitenkaan korvaa muita varotoimia, Uusitalo-Seppälä toteaa.

Vastauksissa viivettä

Kansallisen linjauksen mukaan testiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä. Tällä hetkellä näytevastausten saamisessa on koko Suomessa viivettä ja avohuollon näytevastukset voivat kestää jopa 3–5 vuorokautta, mikäli näytteet joudutaan lähettämään tutkittavaksi THL:ään.

Satakunnassa ongelma liittyy vaikeuteen saada maailmalta reagensseja omien testien tekemiseen, sillä vain noin 10 prosenttia tilatuista reagensseista on saatu.

Vaihtoehtoisia testimenetelmiä etsitään, uusi laitteisto on tilattu ja pikatestien käyttöönottoa valmistellaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut