Rauman vaikea koronaepidemiatilanne jatkuu – yksi telakan työntekijä on sairaalahoidossa

Satakunta on edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa, todetaan Satadiagin infektioyksikön tiedotteessa.

Ilmaantuvuusluku oli koronakartassa maanantaina 198,6 / 100 000 asukasta /14 vrk, mikä on Ahvenanmaan ja pääkaupunkiseudun jälkeen kolmanneksi korkein luku. Erittäin korkea ilmaantuvuus liittyy ennen kaikkea Rauman telakan tilanteeseen.

Myös positiivisten näytteiden prosenttiosuus on korkea. Tartunnan jäljitys on erittäin kuormittunut Raumalla, mutta siitä huolimatta kokonaisuudessaan tartunnanjäljityksessä onnistutaan Satakunnassa tiedotteen mukaan erittäin hyvin.

Kaikkiaan Satakunnassa on nyt todettu 1108 tapausta.

Rauman erittäin korkea ilmaantuvuus liittyy telakalla tehtyyn perusteelliseen epidemiaselvitykseen.

Kaikkiaan telakkaan suoraan liittyviä tartuntoja on nyt todettu 270 tapausta noin 1000 työntekijästä. Viikonlopun aikana on telakan työntekijöiltä todettu 24 uutta tapausta, kaikki jo karanteenissa olleita. Samaan aikaan Raumalla todettiin 13 uutta tapausta, jotka eivät ainakaan suoraan liity telakan tapauksiin.

Selvittely tapahtuu Rauman kaupungin toimesta. Näytteenotot telakalla karanteenien purkautuessa jatkuvat ensi viikon aikana ja yhteisasumisen vuoksi on odotettavissa, että lisää tapauksia löytyy melko runsaasti. Yhteistyössä telakan kanssa on tehty suunnitelma siitä, miten saadaan vaikea tilanne purkautumaan.

Porissa ilmaantuvuus on laskusuunnassa. Viikonlopun aikana ei ole ilmennyt merkittäviä uusia joukkoaltistumisia, mutta hiihtolomien jälkeinen tilanne voi tuoda nopeasti muutoksen, sillä koko Suomen ja etenkin pääkaupunkiseudun tilanne on virusmuunnosten yleistymisen vuoksi selvästi huononeva. 

Uusia virusmuunnoslöydöksiä Satakunnassa ei ole tehty, mutta muunnokset yleistyvät Suomessa nopeasti, joten on vain ajan kysymys, milloin ne yleistyvät myös Satakunnassa.

Uusia kuolemantapauksia ei ole ilmennyt

Satasairaalassa on nyt hoidossa kolme potilasta koronavirusinfektion vuoksi. Teho-osastolla ei ole koronapotilaita. Perusterveydenhuollossa on osastohoidossa neljä potilasta. Yksi sairaalahoitoa nyt tarvitsevista on telakan työntekijä.

Covid-19-infektioon on Satakunnassa menehtynyt kaikkiaan kahdeksan potilasta. Hoitolaitosten epidemioiden rajaamisessa on onnistuttu ja riskiryhmien rokottaminen edistyy.

Rauman tilanne huomioiden on vaikea täsmällisesti arvioida, paljonko lähiviikkoina tarvitaan sairaalahoitoa. Sairastuneiden ikä huomioiden sairaanhoitopiiri arvioi, että noin 15 potilasta voi joutua sairaalahoitoon ja 2–3 potilasta tehohoitoon lähiaikoina. Tähän on hyvin varauduttu.

Satasairaalassa toiminta jatkuu normaalisti ja etenemme valmiussuunnitelman mukaisesti. Sairaalahoidon kantokyky voi kuitenkin ylittyä, mikäli epidemiaa ei saada kuriin ja siksi varotoiminen noudattaminen ja kontaktien vähentäminen on nyt erityisen tärkää.

Juttua muokattu 9.38: Täsmennetty, että kyse on Satadiagin infektioyksikön tiedotteesta.