Rauman valtuusto tyrmäsi veronalennuksen – luvut olivat varsin selvät

Puolikkaan prosenttiyksikön pudotus leimattiin jopa vaalitouhuiksi.

| Päivitetty

Rauman ensi vuoden tuloveroprosentti pysyy entisellään eli 21:ssä, päätti kaupunginvaltuusto äänestyksen jälkeen.

Vaihtoehtona oli veron alentaminen 0,5 prosenttiyksiköllä. Esitys veroalesta meni kuitenkin nurin selvin luvuin 31–12.

Kiinteistöveroihin ei kukaan halunnut kajota, joten nekin säilyvät ennallaan.

Tuloveroprosentin alentamista 20,5:een esitti kokoomuksen valtuustoryhmä. Mukaan lähti vain kolme perussuomalaista ja yksi vihreä valtuutettu, kun kaikki muut äänestivät nykyisen veron säilyttämisen puolesta.

Kaupunginvaltuutetut keskustelivat kunnallisveroista pitkään eikä happamiltakaan sävyiltä säästytty.

Raha haluttiin kiertoon

Puolen prosenttiyksikön pudotusta esitti kokoomuksen ryhmän nimissä Jere Saarela. Perusteluina oli, että sitä kautta noin 3,5 miljoonaa euroa palautuisi kiertoon asukkaille ja yrityksille. Samalla Rauma pääsisi lähemmäs strategista tavoitettaan eli kuntien keskiarvoa verotuksessaan.

Esitystä kannattivat Otso Huuska (kok.) ja Jami Toivonen (ps.). Alentamisen varaa nähtiin olevan, kun tuleva budjettiesityskin on ylijäämäinen.

– Tämä on hyvä signaali, että ajatellaan myös kuntalaisen taloutta eikä olla ottamassa sieltä, Huuska sanoi.

– On helppoa olla tekemättä ikäviä päätöksiä sillä, että nostetaan veroprosenttia. Näkisin tämän kirittämisen mahdollisuutena, puolusti Toivonen alennusta.

Vaalit mainittiin

Toista mieltä verojen madaltamisesta olivat erityisesti vasemmiston ja demareiden puhujat. Monet muistuttivat talouden suunnan näyttävän pitkällä aikavälillä alaspäin.

– Tuntuu oudolta, että sen takia täytyisi laskea veroa, että päästään leikkaamaan taas kuntapalveluista, Jouni Lehto (vas.) sanoi.

Lehto myös totesi, että hän ei aio mainita, että vaalit ovat tulossa. Tähän tarttui Sirpa Viitanen (sd.).

– Herää väkisinkin sellainen tunne, että onko tämä vaalipopulismia, Viitanen sanoi.

Huuska vastasi, ettei asialla ole mitään tekemistä vaalien kanssa.

– 21 on liian korkea tuloveroprosentti ja kokoomuksen valtuustoryhmä on ollut johdonmukaisesti sitä mieltä, oli vaalit tai ei.

Valtio tullut avuksi

Muista kuin veroista valtuustossa vallitsi sävyisä yksimielisyys. Kokouksen aluksi Rauman kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen jakoi maistiaisia ensi vuotta koskevasta talousarvioesityksestä, josta ei kuitenkaan vielä päätetty mitään, puhuttiin vain. Talousarviokokouksen vuoro on valtuustolla vasta kuukauden kuluttua.

Budjettiesityksessä tilikauden tulos on 4,6 miljoonaa euroa plussalla. Valtuustossa oli useaan otteeseen esillä, että hyvän tuloksen taustalla ovat valtiovallan koronatoimenpiteet eli korotetut valtionosuudet ja korotettu yhteisöveron jako-osuus.

Kaupunginvaltuutetut noteerasivat myös laajalti Rauman tulevat suurinvestoinnit ja niiden myötä jopa 182 miljoonaan euroon kasvavan lainapotin. Käyttötalouteenkin puututtiin.

– Isot hankkeet ovat olleet pitkään tiedossa, mutta se mihin meidän on keskityttävä, liittyy meidän epäterveeseen palvelurakenteeseen. Tosiasia on, että tuleva valtuusto saa tehdäkseen talousohjelma numero kakkosen, Kalle Leppikorpi (sd.) sanoi.

Petäjäkseen 30 lisävuotta

Illan päätöksiin lukeutui myös Petäjäksen huvila-alueen maanvuokrien pitkäaikainen jatkaminen sekä tonttien luovutusehdot. Yhteensä 23 eri vuokrasopimuksen vuokra-aikaa jatketaan 30 vuodella eli vuoteen 2051 asti.

Samalla yksittäisten tonttien vuosivuokrat nousevat jopa 40 prosentilla. Tonttien vuokraoikeus on vapaasti siirrettävissä vuokranantajaa kuulematta.

Hyväksytyksi tuli myös entisen Ernamon kenkätehtaan alueen asemakaavamuutos Rauhankadun ja Hakunintien välissä. Vanhaa suojeltua tehdasrakennusta voi jatkossa käyttää hotelli- ja majoitustoimintaan ja tontin keskelle voi rakentaa kaksi uutta kolmekerroksista asuinkerrostaloa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut