Rauman vanhin päihdeyksikkö on mainettaan siistimpi

Sillanpielessä lähtökohtana on päihteettömyys. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että asukas saa olla omassa asunnossaan päihtyneenä, mutta päihteidenkäyttö pihapiirissä tai omassa asunnossa on kielletty, selvittävät aikuis- ja perhetyön päällikkö Saila Hohtari (vas.) ja kuntouttavan päihdetyön esimies Teija Saine. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Raumalla sijaitsevan Sillanpielen toimintakeskuksen piirissä oli viime vuonna 121 asiakasta.

Vuodesta 1979 Anderssonintiellä toimineen päihdekuntoutusyksikön tehtävänä on tarjota raumalaisille asunnottomille tai muussa sosiaalisessa kriisitilanteessa olevalle asumispalvelupaikkoja, tukiasumispalveluja, kotiin annettavaa päihdetyötä, avokatkaisuhoitoa ja työtoimintaa.

Sillanpielen toimintakeskuksen alueella on yhdeksän päihdehuollon tukiasuntoa. Lisäksi alueen välittömässä läheisyydessä on Varvinmäki-talo ja eri puolilla kaupunkia sijaitsevissa parakeissa on yhteensä 14 tukiasuntoa.
Lisäksi Sillanpielen henkilökunta tekee koteihin vietävää päihdetyötä.

Sillanpielen asukkaiden keski-ikä liikkuu 30–50 vuoden välissä. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että palvelun piiriin tulee entistä enemmän jo 90-luvulla syntyneitä henkilöitä.

– Taustalla on silloinkin usean jo vuosien päihdekierre. Eniten asukkaat käyttävät edelleen alkoholia mutta huumeiden käyttöä ilmenee koko ajan, kuntouttavan päihdetyön esimies Teija Saine sanoo.

Sillanpielessä lähtökohtana on päihteettömyys. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että asukas saa olla omassa asunnossaan päihtyneenä, mutta päihteidenkäyttö pihapiirissä tai omassa asunnossa on kielletty.

– Olemme laatineet säännöt yhdessä asukkaiden kanssa. He ovat niihin myös hyvin sitoutuneet. Asukkaat haluavat, että täällä on turvallista ja selvät säännöt. Esimerkiksi päihteidenkäytön sallimista ei kukaan ole toivonut.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.