Rauman Veden johtaja Eurajoen vesiongelmista: Tiedotuksen toimittava varmasti ja nopeasti

Varajärjestelmistä huolimatta Eurajoen vesi on elintärkeää Rauman kaupungille. Siksi tieto jokeen päässeistä myrkyistä ja muista poikkeustilanteista on tultava vesilaitokselle aina ja saman tien.

Eri tahojen välisestä yhteistyösopimuksesta huolimatta näin ei tällä haavaa ole, sanoo Rauman Veden ja kaupungin teknisen toimen johtaja Seppo Heikintalo.

– Kieltämättä tieto ei ole aina tullut suoraan tai riittävän nopeasti, vaan joskus jopa välikäden välikäden kautta.

Eurajoessa oli Euran jätevedenpuhdistamon ulostebakteereista johtuva uimakielto lähes koko kesän.

Yläjuoksun teollisuudesta on puolestaan päässyt parin vuoden aikana jokeen merkittäviä ravinne-, kiintoaines- ja myrkkypiikkejä. Jokivarressa virinneessä kansanliikkeessä ihmetellään, mikseivät Rauman kaupunki ja joen vettä käyttävä teollisuus ole reagoinut yläjuoksun ongelmiin.

– Toimintamme saattaa tuntua passiiviselta. Mutta kunnallisten toimijoiden tapa keskustella on erilainen kuin esimerkiksi tavallisen kuntalaisen, Heikintalo huomauttaa.

Heikintalon mukaan raumalaisten vedenkäyttäjien ei tarvitse olla huolissaan Eurajoen ulostebakteereista, sillä vesilaitoksella raakavesi desinfioidaan tehokkaasti.

Samantyyppisen viestin antaa myös ympäristöterveydenhuollon johtaja Tiina Laitala.

– Toistaiseksi Raumalla ei ole ollut sellaisia talousveden laatuun liittyviä ongelmia, jotka olisivat antaneet erityistä aihetta huolestua raakaveden laadusta, Laitala sanoo.