Rauman veneväylät ovat siirtymässä digiaikaan – uudet viitat kertovat sijaintinsa reaaliajassa

Tekninen valiokunta päättää tiistaina hankinnasta, jonka myötä kaikki viitat vaihdettaisiin kolmen vuoden aikana. Tavoitteena ovat säästöt ja parantunut turvallisuus.

| Päivitetty

Jäiden ja myrskyjen siirtämät viitat ovat Raumallakin vuosittainen ilmiö. Kaukovalvonnan avulla tieto ongelmapaikoista on saatavissa reaaliaikaisesti vesille menemättä.

Veneväylät tai tarkemmin sanottuna niiden viitat ovat siirtymässä Rauman saaristossa digiaikaan.

Viitat aiotaan vaihtaa seuraavan kolmen kesäkauden aikana moderneihin malleihin, joissa on mukana kaukovalvonta. Käytännössä kyse on siitä, että jokainen viitta "kertoo" täsmällisen sijaintinsa tarvittaessa reaaliajassa.

Tällä on merkitystä erityisesti väylien turvallisuuteen.

Viittoja siirtyy joka vuosi

Jäät, myrskyt tai muut tekijät siirtävät toisinaan viittoja paikaltaan, ja pahimmillaan irrottavat niitä kokonaan. Vesiliikenteelle se on vaaran paikka.

Akuutteihin ja selviin tilanteisiin on pystytty reagoimaan esimerkiksi veneilijöiden tai viranomaisten havaintojen perusteella, mutta toisinaan viitat voivat liikkua myös vaivihkaa.

Tarkistusmittauksia on tehty huoltoalukselta kerran vuodessa viranomaisvoimin.

Kunnallistekniikan päällikkö Jaakko Aerila sanoo, että siirtyvät viitat ovat Raumallakin vuosittainen ilmiö. Yleensä talven aikana siirtyy useampia viittoja, vaikka vuosien välillä on vaihtelua.

Noin 20 000 euroa vuodessa

Perinteisen väylänhoitoon liittyvät kustannukset ovat olleet Aerilan mukaan vuositasolla 15 000 - 20 000 euroa.

– Tämä sisältää vuositarkastukset, rikkoontuneiden viittojen ja ankkureiden uusimiset sekä asennukset, hän kertoo.

Kaukovalvottavat viitat muuttaisivat tilannetta ratkaisevasti, sillä jokaisen viitan täsmällinen sijainti on etäluettavissa sitä varten kehitetystä järjestelmästä reaaliajassa.

Tieto paikaltaan siirtyneestä viitasta siirtyy niin ikään saman tien, ja korjauksiin päästään heti. Se lisää veneilyturvallisuutta.

Veneilijöiden saataville viittojen reaaliaikainen sijaintitieto ei kuitenkaan ole tulossa. Tietoon pääsevät käsiksi vain viranomaiset, väylän omistaja sekä väylänhoidon urakoitsija.

Kaikki kolmessa vuodessa

Kaupungin veneväylillä on tällä hetkellä yhteensä 71 viittaa. Ne kaikki on tarkoitus vaihtaa kertainvestointina vuosien 2023-2025 aikana.

Kyseessä on noin 140 000 euron kokonaisuus, jossa on huomioitu poistettavista, hyväkuntoisista viitoista saatava hyvitys. Lisäkustannuksia tulee mahdollisesti uusittavista ankkuripainoista.

Varsinaisen viittojen kaukovalvonnan kustannukset olisivat kaupungille 5 000 euroa vuodessa.

Tarjous on tehty kuuden vuoden ajalle, ja se sisältää myös siirtyneiden viittojen asentamisen takaisin paikoilleen, vuositarkastukset sekä huonokuntoisten viittojen uusimisen.

Turha ajelu ja mittailu loppuu

Rauma on astumassa veneväylien kaukovalvonnassa eturintamaan, sillä kovin monen kaupungin viittoja ei vielä ole vaihdettu digiaikaan.

Veneilyturvallisuuden lisäämisen ohella tavoitteena on säästää pidemmällä aikavälillä rahaa, mutta myös ympäristöä.

– Hiilidioksidipäästöt vähenevät, kun vuositarkastuksessa ei tarvitse tehdä viitoille fyysistä sijainnin tarkistusmittausta, Aerila perustelee.

Tekninen valiokunta saa asian päätettäväkseen tiistaina.

Pyhäranta oli ensimmäinen

Rauman seutu on Selkämerellä ja koko Pohjanlahdella "älyviittojen" eturintamassa. Rauma olisi länsirannikolla vasta toinen kunta, jonka veneväylien viitat olisivat etävalvonnassa.

– Ensimmäiset tuotannolliseen käyttöön tehdyt asennukset tehtiin Pyhärannan venereitille vuonna 2017, kertoo Arctia Oy:n länsirannikon väylänhoidosta vastaava aluepäällikkö Kalle Rantala.

Yksittäisille viitoille voidaan asettaa omat, sallittua liikkumavaraa koskevat toleranssinsa. Sen ylittyminen aiheuttaa hälytyksen.

– Urakoitsija saa siirtyneestä viitasta tiedon ja vastaa viitan siirtämisestä paikoilleen väylän omistajan kanssa sovitussa vasteajassa.

Arctian tekemä tarjous on Rauman teknisen valiokunnan käsittelyssä suorahankintana ilman kilpailutusta, sillä vastaavalle palvelulle ei ole Suomessa muita toimittajia.

Muokattu klo 15.28.: Lisätty Arctian kommentit sekä hankintaa koskevan päätöskokouksen oikea päivä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut