Rauman Vesi on lähipäivät Äyhönjärven varassa

Euran jätevedenpuhdistamon häiriö johti saman tien seurauksiin Rauman vesihuollossa ja teollisuudessa.

Kun tieto päästöstä saavutti UPM:n, yhtiö pysäytti veden pumppaamisen Eurajoesta. Näin tehtiin, koska päästön laadusta ei ollut varmuutta.

Vaihtoehtoisena vesilähteenä toimivan Lapinjoen vesi ei kuitenkaan riitä teollisuudelle. Puhdistamolta päässyt biologinen liete ei myöskään ole erityinen ongelma metsäteollisuuden prosessivedessä. Siksi pumppaus Eurajoesta aloitetaan uudelleen perjantaiaamuna.

Talousveden valmistukselle puhdistamoliete sen sijaan aiheuttaa päänvaivaa. Rauman Vesi alkaakin valmistautua Eurajoki-pumppauksen pysäyttämiseen. Koska laitoksella ei ole omaa Lapinjoki-yhteyttä, on vesilaitos Äyhönjärven varassa. Siinä vettä riittää noin viikoksi.

Rauman Veden pumppaampo sijaitsee Eurajoen Pappilankoskessa. Käyttöpäällikkö Timo Suomelan mukaan veden matka Eurasta sinne vie yleensä pari vuorokautta. JVP-Eura Oy ei kuitenkaan vielä pysty arvioimaan, milloin lietepäästö saadaan loppumaan.

- Jos puhdistamon korjaus onnistuu nopeasti, niin ehkä Äyhönjärveen saadaan pumpattua vettä taas maanantaina tai tiistaina, Suomela laskee.