Rauman viljavarastolla havaittiin salmonellaa ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen – varmuusvarasto ei vaarassa

Salmonellaa oli yhdessä tuontiviljaerässä. Viljavan toimitusjohtajan mukaan löytö ja siihen reagointi ovat rutiinitoimenpiteitä, ja desinfiointi on käynnissä.

| Päivitetty

Rauman viljavarastolle saapuneessa viljaerässä todettiin salmonellaa. Vastaavaa tapahtuu harvakseltaan, keskimäärin alle kerran vuodessa.

Rauman satamassa toimivassa viljavarastossa on havaittu salmonellaa. Taudinaiheuttajaa löytyi viljaerän normaalissa tarkastuksessa.

– Sain tiedon asiasta pari päivää sitten, kertoo Suomen Viljava Oy:n toimitusjohtaja Markus Alholm.

Hänen mukaansa kyseessä ei ole mikään järisyttävä tapaus. Laatujärjestelmä edellyttää kaikkien saapuneiden viljaerien tutkimista salmonellan varalta, ja löytöjä tehdään silloin tällöin.

– Keskimäärin tapauksia on vähemmän kun yksi vuodessa. Tämä koskee kaikkia 19 varastoamme Suomessa yhteensä, Alholm sanoo.

– Raumalla ei ole ollut salmonellatapauksia viimeiseen kymmeneen vuoteen.

Kaikki tapaukset tuontiviljassa

Alholmin mukaan nyt haivaittu salmonella löytyi tuontiviljasta, ja ei-kotimaisesta viljasta on ollut kyse myös aiemmissa tapauksissa.

Sitä Viljava ei kerro, minkä asiakkaan viljaerästä on nyt kyse tai mihin käyttöön se on menossa.

– Tuontiin saattaa liittyä pitkä ketju, joten salmonellan alkuperän arviointi menisi spekulaatioksi, Alholm perustelee.

Hänen mukaansa on todennäköistä, että tauti on ollut viljaerässä jo sen saapuessa Raumalle. Hän siis olettaa, että taudinaiheuttajat eivät olisi peräisin esimerkiksi viljasiilojen liepeillä liikkuvista kesykyyhkyistä tai varislinnuista.

Bakteeri ei pääse ytimeen

Alholm painottaa, että viljan varastointi on täysin sertifioitu järjestelmä, jota koskevat tarkat omavalvontamääräykset ja myös ulkoinen valvonta.

– Salmonellatapauksista ei ilmoiteta erikseen, vaan asia hoidetaan kuntoon. Kyseessä on rutiinitoimenpide, jossa ei ole mitään ihmeellistä.

Salmonellabakteerit jäävät viljan pintaan ja niin sanottuun viljapölyyn, eivätkä Alholmin mukaan saastuta viljan ydintä. Siksi myös viljaerän puhdistus on mahdollista.

– Raumalla on ryhdytty viljaerän kemialliseen desinfiointiin. Yleensä salmonella saadaan poistettua.

Desinfiointi tapahtuu happokäsittelyllä. Siinä käytetään esimerkiksi propioni- tai muurahaishappoa.

– Kustannuksista vastaavat asiakkaamme. Käsitykseni mukaan vilja on puhdistuksen jälkeen täysin käyttökelpoista.

Ei vaaranna varmuusvarastoa

Rauman viljavarasto toimii osana viljan Suomen-varmuusvarastoja.

Huoltovarmuuskeskus ostaa varastointitilan Viljavalta. Varmuuvarastossa ei kuitenkaan ole kyse jostakin tietystä viljaerästä tietyssä siilossa.

Tästä syystä myöskään salmonellahavainto ei sellaisenaan vaaranna varmuusvarastoa.

– Varmuusvarastot ovat Huoltovarmuuskeskuksen koordinoimia "virtuaalisia" kapasiteetteja, jotka liikkuvat eri varastojemme välillä, Markus Alholm kertoo.

Tämä siis tarkoittaa, että mitkään tietyt jyvät eivät ole pysyvästi varmuusvarastoa.

– Yksi erä tänään, toinen huomenna. Tärkeää ja ratkaisevaa on kokonaismäärä.

Muokattu klo 10.06: Täsmennetty tietoa Raumalla havaittujen salmonellatapausten yleisyydestä. Muokattu klo 11.45: Lisätty tiedot asian vaikutuksesta viljan varmuusvarastoon.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut