Rauman vuokramarkkinoilla eletään nyt "vuoden kuuminta aikaa" – Olkiluodon aiheuttama asuntotarve on pienentynyt, mutta opiskelijoista saadaan uusia vuokralaisia joka vuosi

Vuokramarkkinoiden tilanne näyttää hyvältä, ja kysyntään pystytään vastaamaan, sanovat Arto Felin ja Jaani Jerkku.

Luanikas LKV:n Arto Felin esitteli Pohjolatalossa Tehtaankadulla sijaitsevaa vuokrakolmiota raumalaisille Ella Otsolalle ja Kustaa Keskitalolle. Pariskunta joutuu muuttamaan nykyisestä vuokra-asunnostaan pois, koska se on myyty. Keskusta-alueella sijaitsevat kolmiot tuntuvat olevan haluttuja, sillä niitä ei Otsolan ja Keskitalon mukaan ole ollut helppo markkinoilta löytää.

Vuokra-asuntotilanne Raumalla näyttää olevan hyvä, mikäli esimerkiksi nettipalvelu Vuokraovi.comia on uskominen. Palvelusta löytyy yli 180 Raumalla sijaitsevaa vuokra-asuntoa.

Satoja vuokrakohteita Raumalla omistavan ja ympäri länsirannikkoa toimivan JJ-Profit Oy:n toimitusjohtaja Jaani Jerkku sanoo, että kysyntääkin on tasaisesti.

– Mitään suurta vaihtelua tai piikkejä ei ole ollut. Opiskelijat kyselevät tällä hetkellä asuntoja aktiivisesti, Jerkku sanoo.

Korkeakoulujen valintatulokset ovat jo tiedossa, ja uudet opiskelijat aloittavat lukuvuotensa elokuussa.

Viime aikoina kysyntää on tullut myös ukrainalaisilta perheiltä.

– He tarvitsevat asuntoja jonkin verran, varsinkin isompia asuntoja, jos on isompia perheitä, Jerkku kertoo.

Käynnissä on "vuoden kuumin aika"

Myös Luanikas LKV:n kiinteistönvälittäjä Arto Felin sanoo, että vuokramarkkinoilla eletään nyt "vuoden kuuminta aikaa".

– Opiskelijat etsivät asuntoja aktiivisesti, ja paljon tapahtuu. Tällä hetkellä näyttää hyvältä, Felin sanoo.

Luanikas LKV tekee noin 150–200 vuokrausta vuodessa.

Kysyntään pystytään Felinin arvion mukaan vastaamaan tällä hetkellä hyvin.

– Opiskelijoille sopivia asuntoja on aika hyvin jäljellä vielä keskustassakin.

Suuret projektit tuovat vuokralaisia

Opiskelijoiden lisäksi vuokra-asuntoja tarvitsevat myös työntekijät.

– Raumallahan on tällä hetkellä aika paljon rakentamista: on kampusta, on sahaa ja rakennetaan laivoja. Tämä porukka tarvitsee asuntoja, toteaa Jaani Jerkku.

Olkiluodon työvoima oli JJ-Profitille vielä jonkin aikaa sitten iso kohderyhmä.

– Noin vuoteen ei ole asuntoja enää sinnepäin mennyt vuokralle, kun sieltä on lähtenyt paljon porukkaa pois, emmekä ole siihen oikein enää panostaneetkaan.

Tärkeimmät kriteerit pysyvät samoina

Yritysmaailmasta kysyntää riittää myös Luanikkaan vuokrakohteille. Kysyntä on kuitenkin muuttanut hieman muotoaan, arvioi Arto Felin.

– Kysyntää tulee ehkä vähän laajemmalta sektorilta kuin aikaisemmin, ja usein on sellaista "pätkätarvetta". Kysyntä on vähän sekalaisempaa kuin aikaisemmin, mutta kyllä silläkin puolella tapahtuu, Felin luonnehtii.

Sen paremmin Felin kuin Jerkkukaan eivät varsinaisesti yllätä vastatessaan kysymykseen siitä, mikä on tärkein yksittäinen kriteeri vuokra-asunnon valinnassa. Se on sijainti.

– Sijainti ja kunto ovat ne perinteiset. Tuntuu, että tällä hetkellä ollaan sellaisessa tilanteessa, jossa vuokralaiset ovat valmiit maksamaan käypää vuokraa hyvistä asunnoista hyvillä paikoilla, tiivistää Felin.

Ensi kertaa vuokralle muuttava: muista nämä

Syksyn tullen moni muuttaa ensimmäistä kertaa elämässään vuokralle esimerkiksi uudelle opiskelupaikkakunnalle muuttamisen vuoksi.

Suomen vuokranantajat ry:n neuvontalakimies Elina Poikonen listaa yhdistyksen tiedotteessa ensikertalaiselle tärkeät muistettavat asiat.

Kotivakuutus kannattaa hankkia jo hyvissä ajoin ennen muuttoa. Vuokranantaja saattaa asettaa sen myös vuokrasopimuksen ehdoksi ja pyytää siitä todistusta ennen muuttopäivää.

Muuttoilmoitus Postille ja Digi- ja väestötietovirastolle on hyvä tehdä ajoissa. Se onnistuu samalla lomakkeella Postin verkkosivuilla.

Talon huoltoyhtiölle tulee tehdä muuttoilmoitus. Yhteystiedot löytyvät usein esimerkiksi porraskäytävän ilmoitustaululta.

Ennen muuttoa vuokra-asunnossa on hyvä tehdä alkutarkastus – jos mahdollista, yhdessä vuokranantajan kanssa. Puutteet kirjataan ylös, ja asunnon kunnon voi tällöin myös valokuvata tai videoida.

Kun vuokrasuhde alkaa, tulee asuntoa hoitaa huolellisesti. Vuokralainen vastaa asunnolle aiheuttamistaan vahingoista, pois lukien asunnon tavanomainen kuluminen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut