Raumasterille yksi historian suurimmista kaupoista – "Tilauskanta on ennätyksellinen"

Raumalaisfirmassa on jatkuva rekry päällä, kun vihreä siirtymä vauhdittaa kauppaa. Raumaster on lähinnä insinööritalo, mutta tekijöitä on palkattu myös omalle konepajalle.

"Melkein kenkälusikalla saa operoida, kun vanhojen rakennusten väliin materiaalinkäsittelyjärjestelmää sijoitellaan. Göteborgissa toisella puolella on meri ja toisella luonnonsuojelualue", kertoo Petri Lounasaho Raumasterilta.

Raumaster sai tällä viikolla Ruotsista kaupat, jotka ovat kaikkein suurimpia yhtiön historiassa. Tilausten kokonaisarvo on liki 30 miljoonaa euroa.

Raumaster toimittaa polttoainekentän Göteborg Energin kaukolämmön ja sähkön tuotantolaitokselle. Tämän lisäksi Raumaster toimittaa Valmetin kattilan kaikki kuljetinjärjestelmät.

Toimitukset alkavat ensi vuoden lopulla. Kokonaisuuden luovutus on keväällä 2026.

– Tänä vuonna näitä kauppoja on tullut paljon, vähintään kerran kuussa. Alalla tapahtuu paljon ja olemme onnistuneet saamaan tilauksia, kertoo Petri Lounasaho.

Hän vastaa Raumasterilla puunkäsittelyn ja energian ulkokenttä-projekteista.

Koska uusi kaukolämpölaitos rakennetaan näkyvälle paikalle Göteborgin satamaan, on energiayhtiö suunnitellut sen ulkonäköä yhdessä kaupungin kanssa. Investoinnin hinta-arvio on kaikkiaan noin 220 miljoonaa euroa.

Tuore Ruotsin keisi on tyypillinen. Energia-alan vihreä siirtymä vauhdittaa investointeja.

Göteborgin kaupungin energiayhtiö puhuu "suurimmasta ilmastoinvestoinnistaan koskaan". Vuonna 2020 yhtiö päätti, että vuonna 2025 kaiken kaukolämmön pitäisi olla uusiutuvista ja kierrätettävistä lähteistä valmistettua.

– Olen iloinen ja ylpeä, kun lyhyessä ajassa olemme valmiit ottamaan viimeisen askeleen kaukolämmön muutoksessa, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Per-Anders Gustafsson.

Käytännössä se tarkoittaa uutta höyrykattilaa, joka käyttää maakaasun sijaan lähialueelta saatavaa metsähaketta ja kierrätyspuuta.

Uuden kattilan pitäisi tuottaa 156 megawattia lämpöä ja 39 megawattia sähköä. Ryan lämpölaitoksen kapasiteetti nousee 465 megawattiin lämpöä ja 260 megawattiin sähköä.

Tällaisen materiaalinkäsittelyjärjestelmän Raumaster Ruotsiin toimittaa.

Helsingin energiayhtiö Helen puolestaan vaihtaa kivihiilen kaukolämpölaitoksellaan puupellettiin. Raumaster sai suvella kaupan polttoaineen käsittelyjärjestelmästä (LS 1.7.).

– Tilauskantamme on nyt ennätyksellinen. Haasteena ei ole kauppojen saaminen, vaan hankkeiden saaminen maaliin aikataulun mukaisesti, kuvaa Lounasaho.

Yhteistä Helenin Salmisaaren ja Göteborg Energin Ryan hankkeille on, että Raumaster suunnittelee ja toimittaa järjestelmänsä ahtaille tonteille.

– Melkein kenkälusikalla saa operoida, kun vanhojen rakennusten väliin sijoitellaan. Göteborgissa toisella puolella on meri ja toisella luonnonsuojelualue, kertoo Lounasaho.

Raumasterin pakettiin kuuluu biopolttoaineen vastaanotto, käsittely, varastointi, syöttö kahdelle siilolle sekä kuljetus kattilalle.

Toimitusjohtaja Kari Pasanen kehuu Raumasterin näkymien olevan positiiviset. Töitä on koko väelle pariksi vuodeksi, ja uusia osaajia on palkattu.

– Meillä on periaatteessa jatkuva rekry päällä. Voisi sanoa, että yrityksellä on vetovoimaa. Ja pitovoimaakin, sillä henkilöstön vaihtuvuus on alhaista, Pasanen sanoo.

Raumaster on lähinnä insinööritalo, mutta tekijöitä on palkattu myös omalle konepajalle, joka työllistää vajaat 50 ihmistä.

– Monet ovat vieneet valmistusta ulkomaille. Me olemme menneet vähän vastavirtaan. Oman pajan lisäksi työllistämme muita kotimaisia kumppaneita, sanoo Lounasaho.

Raumaster-konserni työllistää reilut 400 ihmistä, pääosin Raumalla.

Raumaster toimittaa materiaalin käsittelyjärjestelmiä enimmäkseen energia-, sellu- ja paperiteollisuudelle.

– Vahva tilauskanta kertoo, että toimitusvarmuuteemme ja laatuumme luotetaan. Henkilöstömme ansaitsee ison kiitoksen hyvästä työstä, sanoo Pasanen.

Positiiviset uutiset ovat aina tervetulleita, mutta erityisesti tällaisena epävarmuuden leimaamana aikana.

Vihreään siirtymään liittyvien energiahankkeiden lisäksi Raumaster on saanut tilauksia metsäteollisuudelta. Länsi-Suomi on uutisoinut ainakin Metsä Fibren Kemin-sellutehtaasta ja Rauman-sahasta sekä Stora Ensosta, joka muuntaa Oulussa paperikoneen kartonkia tuottavaksi.

Miksei Raumaster ole mennyt pörssiin?

Raumaster täyttää ensi vuonna 40 vuotta. Konsernijohtaja Jouko Mäkilän mukaan menneet vuosikymmenet ovat olleet lähes jatkuvaa kasvua.

– Kuluvan vuoden liikevaihtomme tulee olemaan ennätyksellinen ja seuraava tilikausi näyttää jopa paremmalta.

Hyvät näkymät kantavat aina vuoteen 2025 asti, kirjoittaa Mäkilä henkilöstölehdessä.

Yhtiön perustajiin kuulunut Mäkilä puhuu Raumasterin hengestä.

– Meille on tärkeää tehdä yhtiötä koskevat päätökset itse. Tästä syystä Raumasterista ei ole tullut pörssiyhtiötä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut