Renkaidenpuhkomisaalto ei ota hellittääkseen – raumalaisen Lauran työpäivä alkoi ankeasti, kun renkaan kyljestä paljastui pistoreikä: "Nyt sitten se huono tuuri kävi itselle"

Tapauksia on kirjattu elokuussa lisää "ikävän paljon", toteaa poliisi. Käsitys epäillyistä tekijöistä ei ole poliisitutkinnassa tarkentunut.

Otan alueella Saaristokadulla asuvan raumalaisen Laura Kallion tiistainen työpäivä sai ankean alun. Keikkatyötä siivousalalla tekevä Kallio lähti aamukahdeksalta ajamaan päivän ensimmäiseen työkohteeseen ja ihmetteli matkalla, kun kaivonkansien päältä ajaessa kuului tavallista kovempi tömäys.

– Heti se välähti siinä matkalla mieleen, kun olin kuullut aiemmin, että alueellamme on puhkottu renkaita. Nyt sitten se huono tuuri kävi itselle, Kallio sanoo Länsi-Suomelle.

Renkaasta paljastui selvä pistoreikä, joka ei ollut paikattavissa. Auto jäi työkohteen pihalle, kunnes uusi rengas löytyi.

– Onneksi ei ollut pojan viemistä päiväkotiin sinä aamuna, kun päiväkoti on aivan toisessa suunnassa.

Toimiva auto on niin työn kuin muunkin arjen kannalta Kalliolle käytännössä välttämätön. Puhkomisesta aiheutui perheelle huomattavaa haittaa.

Ota ja Syvärauma pääasiallisina alueina edelleen

Kallio kirjoittikin kokemuksestaan varsin tuohtuneen purkaukseen Hyvät/Huonot kokemukset -Rauma -Facebook-ryhmään, jossa on tullut ilmi muitakin tapauksia.

Kommenttiketjuun kertyi hetkessä yli sata kommenttia, joten asia puhuttaa laajasti.

Ilmiöstä uutisoitiin jo alkukuussa, jolloin poliisi kertoi tutkivansa asiaa kokonaisuutena.

Lue: "Raumalla riehuu rengasrähinä: yli 20 puhkaisutapausta kuukaudessa, kohteet valikoituvat sattumanvaraisesti – "Haitari on Teslasta Micraan""

Renkaidenpuhkomisaalto ei edelleenkään ota Raumalla hellittääkseen, kertoo nyt rikosylikonstaapeli Jyrki Laine Rauman poliisiasemalta.

– Pitää paikkansa, että uusia tapauksia on tullut. Määrällisesti niitä on ikävän paljon edelleen.

– Ihmisiltä kaivataan vieläkin havaintoja ja tarkkaavaisuutta. Hätäkeskukseen soittaminen on tärkeää, kun puhkomisia havaitaan, jotta saadaan partio paikalle tutkimaan tilannetta, Laine toteaa.

Renkaita puhkotaan samoilla alueilla kuin aiemminkin, erityisesti Otassa ja Syväraumassa.

Takana ollut auto säästyi vahingoilta

Laura Kallion auto oli tapahtuma-aikaan pysäköity kadunvarteen. Nyt hän ei tohdi autoaan enää ehdoin tahdoin tielle jättää, vaan ajaa sen pihaan asti.

– Somessa joku kertoi, että samalta ihmiseltä oli puhkottu neljä rengasta samasta autosta. Itselläni ei ole varaa ottaa sellaista riskiä, että joka toinen aamu on rengas puhki, Kallio toteaa.

Naapurissa asuvan ystävän miehen auto oli ollut heti Kallion auton takana samaan aikaan. Se oli säästynyt vahingoilta.

– Aika sattumanvaraisesti tekijät näyttävät uhrinsa valikoivan.

Tekijä(t) vaikea löytää, poliisi partioi

Käsitys epäillyistä ei käytännössä ole poliisitutkinnassa tarkentunut juuri lainkaan alkukuun jälkeen.

Öiseen aikaan liikkuvan tekijän tai tekijöiden kiinni saaminen on haastavaa. Järjestyspoliisin partioita on kyllä informoitu asiasta, ja valvontaa on tehty mahdollisuuksien mukaan, Jyrki Laine kertoo.

– Mutta järjestyspoliisilla on autoissa tunnukset, ja heidät huomaa selvästi. Tällaisen "paljastavan toiminnan" kannalta se ei ehkä ole hedelmällistä, mutta ennaltaehkäisevä vaikutus sillä voi olla, Laine toteaa.

Laura Kallio toteaakin huomanneensa, että alueella on viime aikoina liikkunut poliiseja tavallista tiuhempaan tahtiin.

Jyrkkä kielto katupartioille

Sosiaalisessa mediassa on myös ehdotettu omaehtoista katupartiointia, joissakin kommenteissa jopa "pesäpallomailat mukaan" -tyylisesti. Ehdotus saa raumalaispoliisilta täystyrmäyksen.

– En sellaista suosittelisi, vaan suorastaan kieltäisin tällaiset katupartiot. Havaintoja voi tehdä, ja voihan henkilön jutuillekin tapauskohtaisesti mennä, mutta toimintaan asti meneminen on täysin kiellettyä, linjaa Jyrki Laine.

Löysitkö renkaasta ruuvin? Älä koske siihen, vaan soita poliisille

Alkukuussa uutisoitiin puhkaistujen renkaiden lisäksi myös kaduille viljellyistä ruuveista, joiden tarkoituksena on mitä ilmeisimmin ollut saada aikaan rengasrikkoja.

Niistä ei rikosylikonstaapeli Jyrki Laineen mukaan ole enää tehty ilmoituksia.

Jossakin vihjeessä tosin oli poliisille kerrottu, että rengasta vaihtanut rengasliike oli todennut ruuvin olleen sellaisessa paikassa, että ajamalle sitä ei sinne saa.

– Pieni epäilys on siitäkin, että joku voi kiertää ruuveja renkaisiin. Jos tällaisia ruuveja havaitaan, ne olisi tärkeää saada poliisille mahdollisimman koskemattomina tutkintaa varten, Laine sanoo.

Epäillyistä renkaanpuhkomisista tuleekin soittaa suoraan hätänumeroon 112, jotta paikalle saadaan poliisipartio.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut