Rennosti Rauman remmiin mukaan – "Menojalan vipatus" toi Esko Poikelan kaupunginjohtajaksi nuoruutensa kotikaupunkiin

Asumisratkaisusta perheneuvottelut ovat vielä kesken, mutta paattipaikka on tarkoitus hommata kesäksi.

| Päivitetty

Raumalaislähtöisenä Rauman nurkat ja paikat ovat Esko Poikelalle tuttuja. Erityiskiitosta purjehtijalta saa kaupungin merellisyys. Myös kompakti koko viehättää. Monen muun raumalaisen tapaan Poikela aikookin taittaa Rauman sisäisiä matkoja polkupyörällä.

Maanantai oli Rauman uuden kaupunginjohtajan Esko Poikelan ensimmäinen työpäivä uudessa virassa. Poikela kertoi aikataulun olleen tiivis heti alusta lähtien.

– Pientä jännitystä on ollut ilmassa ja kova kiire. Vauhtia riittää, mutta en sano, että vaarallisia tilanteita.

Kiireestä huolimatta olemus maskin takana oli rento ja hyväntuulinen.

– Olen yleensäkin aika rento, mielellään esimerkiksi kutsun ihmisiä etunimillä, Poikela vahvisti.

Ensimmäisenä työpäivänään Poikela kertoo käyneensä heti aamulla pitkiä keskustelua avainviranhaltijoiden, kuten toimialajohtajien kanssa.

Lehtihaastattelun jälkeen edessä oli kaupungin laajennetun johtoryhmän kokous liittyen Satakunnan hyvinvointialueen valmisteluun. Soittopyyntöjäkin oli jo jonossa.

– Kyllä sitä heti huomasi, että töihin on tultu.

Patikkaloman kautta uuteen

Liedon kunnanjohtajan tehtävät Poikela jätti jo aiemmin ja siirtyi muutaman viikon loman kautta Raumalle. Lomallaan Poikela kävi hakemassa päivetystä pintaansa Teneriffalta patikointireissulta.

Myös sosiaalisesta mediasta Poikela on pitänyt lomaa, mutta lupaa palata Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin Rauman kaupunginjohtajana.

Aamulla Poikela oli ajellut Raumalle kotoaan Liedosta. Pysyviä ratkaisuja Raumalle muuttamiseksi kuulemma mietitään vielä. Poikelan vaimolla on työpaikka Liedossa.

– Alkuvaiheen kortteeri löytyy kyllä Raumalta. Muuta ei uskalla vielä sanoa, koska vaimokin lukee lehteä. Neuvottelut ovat siltä osin kesken.

Kaupungintalon kulmahuoneessa Esko Poikelaa odotti iso aski Sisu-pastilleja kaupunginjohtajan tehtävässä tuuraajana toimineelta Tomi Suvannolta, koska sisua tehtävässä kuulemma tarvitaan.

Laituripaikka hankinnassa

Aivan kylmiltään ei Poikela astunut Rauman remmiin. Viikon päivät kuluivat jo ennen joulua perehtymässä pestiin. Samalla hoidetuksi tulivat kierrokset satamassa ja telakalla.

Vaikka kaupunkiorganisaatioon on vielä perehtymistä, itse kaupunki ei esittelyjä kaipaa. Rauma on tuttu kotikaupunki koulunsa kaupungissa käyneelle ja lyseosta ylioppilaaksi kirjoittaneelle Poikelalle.

Nuoruudessa Poikelan kesät kuluivat telttaillessa ja kalastellessa Rauman saaristossa. Nurmeksen ympäristössä hän sanoo kalastaneensa paljon. Kuuskajaskarissa kului alokasaika.

– Merellisyys ja saaristo ovat Raumalle huikea etu.

Ensi kesäksi on tarkoitus hankkia laituripaikka purjeveneelle, sillä Poikela on innokas purjehtija.

– Kiviä täällä riittää, mutta vielä en ole kivelle ajanut. Silloin ei ole kivelle ajanut, jos pääse itse irti ilman vaurioita, Poikela nauraa.

Vanhoillakin lupa kasvaa

Kaupunginjohtajan työssä, ja varsinkin Rauman kaupunginjohtajan työssä, korostuu elinkeinoelämä.

Poikela kokee, että Rauman menestyksen takana on jatkossakin vahva elinkeinopolitiikka.

– Se, että tehdään oikeanlaisia asioita oikeaan aikaan.

Usein elinkeinopolitiikassa painottuu uusien yritysten haaliminen kaupunkiin. Poikela nostaa kuitenkin esiin toisenkin puolen: kaupungin pk-sektorin ja suurten yritysten kasvupotentiaalin.

Jo olemassa olevia yrityksiä on mahdollista hänen mukaansa rohkaista ja kannustaa kasvuun ja sitä kautta uusien työpaikkojen syntymiseen.

– Meriteollisuuden merkitys on Raumalle valtavan suuri. Telakka on hyvässä imussa, osaamista löytyy ja koneisto on viilattu. Pitkät tilauskannat luovat vahvaa uskoa tulevaisuuteen. Telakan menestys on tulevaisuudessa vielä vahvempi kohtalonkysymys kuin tänä päivänä.

Rauman kaupunginjohtajan työhuone on tästä eteenpäin Esko Poikelan hallussa. Lehtihaastattelun jälkeen Poikela sulki ovensa ja perehtyi talouslukuihin talousjohtaja Fredrik Lindströmin (taustalla) kanssa. Sen jälkeen odotti katsauksen luominen Satakunnan hyvinvointialueen valmisteluun kaupungin johtoryhmässä.

Vahvuudet jäävät yhä

Hyvinvointialueisiin siirtymisen osalta Poikela uskoo, että Raumalle käy hyvin. Hän muistuttaa, että Rauma on kuitenkin merkittävä tekijä Satakunnassa ja väestöpohja on suuri.

– Palvelujen rapautumista en pidä kovin suurena uhkana. Toivottavasti Satakunnasta löytyy hyvä yksituumaisuus asiasta, että päästään tuottamaan laajasti palveluita. Valmistelu on Satakunnassa edennyt varsin hyvin, sen olen kuullut jo aikaisemmin.

Poikela huomauttaa myös, että sote-uudistuksen jälkeenkin Raumalle jäävät edelleen Rauma-brändin vahvuudet eli kulttuuri, matkailu, teollisuus ja yrittäjyys.

Viime etapista kaikki irti

Reilu kuusikymppinen Poikela on kaavaillut, että virkaurasta Raumalla tulisi enimmillään 7 vuoden mittainen ennen eläkkeelle siirtymistä.

Kyse on hänen mielestään sopivasta aikajänteestä saada vietyä eteenpäin niitä asioita, jotka kokee tärkeiksi.

Aiempi virkapesti Liedossa tosin venyi 8 vuoteen. Eikä oloissa ollut hänen mukaansa valittamista. Rauma vain veti puoleensa.

– Menojalka alkoi vipattaa. Oli sellainen olo, että vielä olisi annettavaa ja energiaa tehdä uusi asioita. Sen voin luvata, että kaikkeni teen, että aina mennään parempaa kohti.

Tavoitteena selkeä strategia tulevaisuuteen – "Tärkeää, että raumalaiset ovat ylpeitä kaupungistaan"

Työrintamalla eräs alkuvuoden merkittävimmistä asioista on Esko Poikelan mukaan Rauman uuden kaupunkistrategian luominen.

Pohjatyö on jo varsin pitkällä. Raumalla on kuitenkin myös odoteltu, että uusi kaupunginjohtaja pääsee osallistumaan strategian tekoon omalla kädenjäljellään.

Poikela sanoo tietävänsä, että strategia saattaa sanana kuulostaa paperinmakuiselta, vaikka kyse on erittäin keskeisestä asiakirjasta. Se on pitkän tähtäimen suunnitelma Rauman tulevaisuuden ja asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi.

– Rauman kaupunkistrategian yksi keskeinen tavoite on, että sen pitää olla ymmärrettävä. Se mitä halutaan, pitää pystyä ilmaisemaan selkeästi ja hyvinkin konkreettisesti.

Strategia valmistuu kuluvan kevään aikana. Tärkeänä Poikela pitää, että strategia huomioisi lapset ja nuoret sekä ikäihmiset.

– Vaikka se kuulostaa kliseiseltä, Rauma on kokoaan suurempi kaupunki. Meriteollisuus, satama, merellisyys ja vahva kulttuuritarjonta: Raumalla on kaikki. Pidän hirveän tärkeänä, että raumalaiset olisivat ylpeitä kaupungistaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut