Reseptien uusinta ja päivystyskriteerit muuttuvat U:gin yhteistoiminta-alueella

Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen terveyspalveluissa tapahtuu toimintamuutoksia, jotka korostavat asiakkaan vastuuta.

– Päivitämme pitkäaikais- ja monisairaiden asiakkaiden hoitosuunnitelmat, mikä tarkoittaa, että lääkäri keskustelee heidän kanssaan, kertoo terveyspalvelujen johtaja Marika Lanne.

Jos esimerkiksi keuhkosairas tupakoitsija ei suostu lopettamaan röyhyttelyä, häntä ei enää kutsuta kahdesti vuodessa läksytykseen, vaan mietitään järkevä vaihtoehto.

Räjähdysmäisesti kiihtyneen reseptirallin takia asiakkaiden pitää tuoda reseptinsä uusittavaksi vähintään viisi arkipäivää ennen tarvetta. Lisäksi maaliskuussa käyttöön otettua, nihkeästi startannutta e-reseptiä aletaan tarjota aktiivisesti.

Päivystykseen pääsyn perusteita tiukennetaan. Kaikkien hoidon tarve arvioidaan, mutta yksi viidestä kirjainportaasta tarkoittaa sitä, että potilas voidaan ohjata kotiin ja ottamaan yhteyttä terveysasemalle aukioloaikoina.

– Sairauslomankaan tarve ei ole päivystyshoidon kriteeri. Toivomme, että työnantajat harkitsisivat, että sairauspoissaolosta voisi ilmoittaa esimiehelle esimerkiksi nuhakuumeessa.

Soittopyyntöautomaatin puhelut kuunnellaan pävittäin ja niihin pyritään vastaamaan saman päivän aikana. Lanteen mukaan vain poikkeustapauksissa esimerkiksi normaaliksi tulkittujen laboratoriovastausten kyselyt voidaan lykätä seuraavaan päivään.