Reserviläisliitto: Kertausharjoituksia on lisättävä heti

Reserviläisliiton puheenjohtajan Mikko Savolan mielestä vähäinen kertausharjoitusten määrä heikentää jatkuessaan reserviläisten osaamista.

– Sodanajan joukoistamme yli 95 prosenttia on reserviläisiä, mihin maanpuolustuksemme ydin nojaa. Viime vuosien kertausharjoituskato on jättänyt kiinni kurottavan loven sotilaalliseen osaamiseen.

Puolustusmenojen leikkausten takia kertausharjoituksiin on viime vuosina kutsuttu vain muutama tuhat reserviläistä. Vuodesta 2016 alkaen määrää on tarkoitus nostaa 18 000 henkilöön.

Reserviläisliiton laskema todellinen tarve olisi 45 000 kutsuttua, jolloin jokainen reserviläinen osallistuisi kertausharjoitukseen noin viiden vuoden välein.

– Kertausharjoitusten määrää tulee nostaa välittömästi suunniteltuun 18 000 reserviläiseen, jonka on oltava ehdoton minimi myös vuoden 2016 jälkeen.

Lisäksi Savola korostaa, että puolustusmäärärahoja on korotettava. Lisärahoitus on tarpeen erityisesti alueellisten joukkojen vanhenevan kaluston korvaamiseksi.

Reserviläisliitto on Suomen suurin maanpuolustusjärjestö, johon kuuluu 349 paikallista yhdistystä ja noin 36 000 henkilöjäsentä.