Reservistä eroaminen voi ruuhkauttaa Siviilipalveluskeskuksen

Tänään avattu Aseistakieltäytyjäliiton perustama Eroa-armeijasta.fi -infosivusto on herättänyt runsaasti mielenkiintoa. Reservinkieltäytymisestä tietoa jakava sivusto ehti jo kaatua suuren kävijämäärän voimasta.

- Suosio pääsi yllättämään meidät. Reservistä eroamisten määrät ovat kuitenkin olleet viime vuosina nousussa, kertoo Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Raninen.

Sivustolla kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten Suomen armeijan reservissä oleva varusmiespalveluksen suorittanut henkilö voi erota armeijasta, eli jättää reservin taakseen laillisesti ja lopullisesti. Aseistakieltäytyjäliiton mukaan moni reserviläinen ei tiedä sen edes olevan mahdollista.

Reservin jättäminen ei ole kuitenkaan yhtä helppoa kuin kirkosta eroaminen, vaan vaatii ilmoituksen lisäksi viiden päivän mittaisen täydennyspalveluksen Siviilipalveluskeskuksessa Lapinjärvellä. Siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen odottaa mielenkiinnolla, millainen ruuhka eroamisista syntyy.

- Olemme kieltämättä resurssejamme miettineet. Jos vuodessa tulee yli 500 eroamista, pitää koulutuksia varten jo hieman tehdä uusia järjestelyjä. Jos taasen vuodessa tulee tuhansia eroja, pitää jo varmaan pohtia sitä, täytyykö täydennyspalveluksia järjestää jossain toisessa paikassa. Kouluttajia ainakin tarvitsisimme silloin lisää.

Viime vuonna reservistä erosi 300 suomalaista. Tänä vuonna lienee tulossa uusi ennätys, sillä huhtikuun loppuun mennessä jo 250 on jättänyt hakemuksen.

- Eroa-armeijasta -palvelu on herättänyt paljon kyselyjä. Suuri osa eroamista miettivistä ja haluavista kertoo motiivikseen sen, että Euroopan jännittynyt poliittinen tilanne on pistänyt ajattelemaan. Osalla kyseessä on myös selvää protesti Suomen Nato-läheisyydestä, Aseistakieltäytyjäliiton Raninen näkee.