Riikka Pelo voitti Finlandian toisella romaanillaan

Helsinki
STT
Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon on voittanut Riikka Pelon romaani Jokapäiväinen elämämme (Teos). Se on Pelon (s. 1972) toinen romaani. Palkinnon arvo on 30 000 euroa.
Jokapäiväinen elämämme kertoo venäläisrunoilija Marina Tsvetajevan (1892–1941) ja hänen tyttärensä Ariadna Efronin (1912–1975) elämänvaiheista.
Pelo kertoo kirjoittaneensa romaania yli viiden vuoden ajan. Taustatyöksi hän luki muun muassa Tsvetajevan ja Efronin kirjeitä, Tsvetajevan teoksia sekä runoilijan sisaren muistelmia. Pelo perehtyi myös Neuvostoliiton historiaan.
– Kiinnostavin ja samalla raskain vaihe oli kirjoittaa itseni ulos historiallisesta materiaalista sekä löytää kirjani henkilöiden sisäinen maailma – heidän oma kielensä ja sen rytminen poljento. Tarkoituksena oli löytää romaaniini aivan oma, erityinen kielensä. En lähtenyt millään lailla jäljittelemään Tsvetajevan tuotantoa, Pelo sanoo.
Voittajan valitsi kuuden ehdokkaan joukosta teatterinjohtaja Asko Sarkola. Muut ehdokaskirjailijat olivat J-P Koskinen, Leena Krohn, Hannu Raittila, Asko Sahlberg ja Kjell Westö.