Rikosuhripäivystys kouluttaa lisää vapaaehtoisia Raumalle

Tukihenkilöitä koulutettiin Raumalla viimeksi syksyllä 2018. Kuva: Ari Anteroinen

Rikosuhripäivystys (Riku) järjestää Raumalla 5. maaliskuuta alkavan koulutuksen, jonka päämääränä on pätevöittää Rikulle uusia vapaaehtoistyöntekijöitä tukihenkilötoimintaan.

Kaksi kuukautta kestävä koulutus sisältää kahdeksan lähiopetuskertaa, joiden aikana kurssilaiset pääsevät muun muassa tutustumaan poliisilaitoksen toimintaan, oikeusaputoimistoon ja oikeudenkäyntien etenemisen periaatteisiin. Puolet koulutuksen 50 oppitunnista suoritetaan verkko-opintoina.

Rikun toiminnanohjaaja Heidi Väkiparran mukaan koulutuksia järjestetään yleensä tarpeen mukaan, mutta alkaneena vuonna uusia vapaaehtoisia Rikun toimipisteisiin ympäri Suomen on haettu maanlaajuisella kampanjalla.

– Tarkoituksena on, että maaliskuun alussa jokaisella paikkakunnalla, jossa on toimipisteemme alkaa koulutus uuden ryhmän kanssa, Väkiparta sanoo.

– Halukkaat osallistujat haastatellaan ja he voivat tutustua Rikun toimintaan ennen koulutusta, jotta he varmistuvat siitä, että onko tämä juuri sitä, mitä he ajattelivat.

Ruuhkat eivät paina

Viime vuonna asiakasyhteydenottoja tuli Rauman palvelupisteeseen hieman yli 800. Tukisuhteita niistä oli noin 70.

Asiakkaan kolme ensimmäistä kontaktia Rikun tukihenkilön kanssa lasketaan yhteydenottovaiheeksi, jonka jälkeen laaditaan tukisuunnitelma ja -suhde. Asiakastyö ei ole Väkiparran mukaan ruuhkautunut Rauman palvelupisteessä niin kuin on käynyt ajoittain Turussa.

– Toimipisteellämme työskentelee tällä hetkellä aktiivisesti kuusi tukihenkilöä, viisi naista ja yksi mies.

Tukihenkilöiden toimenkuvaan kuuluu yhteyttä ottaneiden rikosten uhrien tukeminen, tarpeen mukaan myös poliisilaitoksella ja oikeudenkäynneissä.

Lisäksi apua välitetään puhelin- ja chat-yhteyden välityksellä. Uhrien lisäksi heidän läheisensä ja oikeudenkäynnissä todistavat saavat halutessaan tukea Rikulta.

Väkiparta näkee, että suurin tarve uusille vapaaehtoisille on auttavan puhelimen päivystyksen puolella.

Kuuntelee ja ohjaa

Viimeksi uusia tukihenkilöitä koulutettiin Raumalla syksyllä 2018. Rauman ja Porin palvelupisteet tekevät keskenään tiiviisti yhteistyötä. Viime syksynä Porissa pidetystä koulutuksesta saapui Raumalle kaksi uutta tukihenkilöä.

– Vaihtuvuus vapaaehtoisissamme ei ole kovinkaan suuri. Pisimpään heistä mukana ollut on kuulunut toimintaamme jo lähes kymmenen vuoden ajan, Väkiparta kiittelee.

Tukihenkilöiden koulutuksessa pääpaino on ihmisen kohtaamisessa, joka on kokenut hiljattain todennäköisesti traumaattisen kokemuksen.

Vapaaehtoiset perehdytetään tätä silmällä pitäen palvelunohjaukseen, jotta uhri saa oikeusprosessin aikana ja jälkeen ammattiapua, josta hänelle on eniten hyötyä.

– Väkivaltarikokset ovat se tyypillisin syy yhteydenottoihin meille. Käymme rikostyypit koulutuksessa lävitse, koska väkivallan lisäksi omaisuus- ja seksuaalirikoksiin pätevät erilaiset tuen elementit. Kurssistamme ei saa heti todistusta, vaan toivomme uusien tukihenkilöiden tekevän työtä jonkun verran ensin.

– Puolen vuoden päästä koulutuksen päättymisestä pidämme juhlallisuudet, jossa jaamme todistukset, Väkiparta kuvailee.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Pahoinpitelyrikokset ovat lisääntyneet etenkin Porissa – Rauma kulkee rikostilastoissa vastavirtaan

Huumekuskit ja seksuaalirikokset yleistyneet Lounais-Suomessa