Rippikoulun suosio säilyy

Viime vuonna evankelis-luterilaisen kirkon rippikouluun osallistui 15 vuotta täyttäneistä nuorista 82,6 prosenttia, mikä on saman verran kuin vuonna 2012. Rippikoulun kävi yli 48 000 15-vuotiasta. 16–17-vuotiaita rippikoululaisia oli 506. Aikuisten rippikoululaisten määrä on viime vuosina laskenut. Kun lasketaan kaikenikäiset rippikoululaiset yhteen ja verrataan 15-vuotiaiden ikäluokan kokoon, rippikoulu tavoittaa 84,6 prosenttia suomalaisista.

– Rippikoulu on edelleen nuorten keskuudessa suosittu ja merkittävä tapahtuma. Rippikoulu tavoittaa tytöt ja pojat täsmälleen yhtä hyvin, kertoo kirkkohallituksen rippikoulutyöstä vastaava asiantuntija Jarmo Kokkonen.

Joillain paikkakunnilla rippikoulu on kasvattanut suosiotaan. Esimerkiksi Tampereella rippikoulun käyneiden osuus ikäluokasta kasvoi, vaikka kirkkoon kuuluvien osuus nuorista on laskenut.

Yhä useampi liittyykin kirkkoon rippikoulun yhteydessä. Vuonna 2013 rippikoulun yhteydessä seurakunnan jäseneksi liittyi 1 295 henkilöä, mikä on 168 enemmän kuin vuonna 2012. Heistä kastettiin 868.

Rippikoulun pienryhmän ohjaaminen eli isostoiminta on yksi Suomen suurimmista nuorten vapaaehtoistyön muodoista. Vuonna 2013 isostoiminta kasvatti suosiotaan, ja siihen osallistui noin 24 500 nuorta. Tulevana kesänä toteutuu ensimmäistä kertaa valtakunnallisia isosvaihtoja, eli halukkaat nuoret pääsevät isoseksi toiselle paikkakunnalle ja entuudestaan tuntemattomaan seurakuntaan. Tätä toimintaa hoitaa nuorten perustama Isoset ry. Rippikoululaisilla vastaava on ollut mahdollista jo aiemmin. Viime vuonna 7 270 rippikoululaista osallistui rippikouluun oman seurakuntansa ulkopuolella, joko toisessa seurakunnassa tai kristillisen järjestön rippikoulussa.