Risuja jäteasemalle maksutta aiempaa pidempään

Veikko Nurminen oli risuviikkojen ensimmäisenä päivänä tuomassa kuormaa kaatopaikalle. Kuorma ei kuulemma jää viimeiseksi, sillä niitä saattaa tulla vielä neljä tai viisikin. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Risuviikot ovat yleensä kestäneet viitisen viikkoa, mutta nyt risuja saa tuoda ilmaiseksi Hevossuon jäteasemalla kuuden viikon ajan.

Maanantaina alkaneet risuviikot päättyvät 10. toukokuuta. Hevossuon jäteasema on avoinna arkisin kello 7.00–18.00.

Kuusiviikkoisten risuviikkojen taustalla on asiakkailta saatu palaute, sillä risuviikkojen on toivottu sekä alkavan aiemmin että loppuvan myöhemmin.

Rauman Seudun Jätehuoltolaitoksen vt. käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää kertoo päätöksen lisäviikosta liittyvän myös siihen, ettei risuviikkojen haluttu loppuvan toukokuun ensimmäisellä viikolla. Toukokuun alkupuolella vietetään sekä vappua että äitienpäivää, joten pihatöille ei välttämättä jää liialti aikaa. 

Risujen lisäksi haravointijätettä. Sillanpäältä on kysytty monesti, mikä tarkkaan ottaen katsotaan risuksi.

– Risuja ovat vähintään noin 15 senttimetriä pitkät oksat. Pienemmät ovat haravointijätettä. Jos kyseessä on ihan kunnon tukkia tai pölliä, sen paikka on puujätteessä.

Risujen ja haravointijätteen erottelu on tärkeää, koska jätteitä käsitellään eri tavoin. Risuista tehdään polttoon menevää haketta, kun taas haravointijäte kompostoidaan.

Keväisin risujen poltto lisää maastopalojen riskiä, minkä vuoksi risujen vieminen jäteasemalle on turvallinen vaihtoehto. Satakunnan pelastuslaitoksen ohjeiden mukaan risujen poltto on sallittu ainoastaan haja-asutusalueilla. Risujen poltosta on ilmoitettava Satakunnan pelastuslaitoksen tilannekeskukseen.

Lapissa oksia ja risuja vastaanottaa risuviikkojen ajan Euran Energia Oy Seppolantien päässä. Haravointijätettä taas vastaanottaa Timo Lehtola, ja haravointijätettä voi tuoda merkittyyn paikkaan Sepäntien päässä. Haravointijätteen vastaanottamisessa ei ole aikarajoitusta.