RMC:n Heinimaa: Neuvottelut sotalaivoista jatkuvat tiiviinä

Jos kuukausitolkulla aikaa kuluu, se vaikuttaa aikatauluun. Mutta sekin kuuluu asioihin, joista RMC:n kanssa pitää sopia. Laivan rakentaminen vie tietyn ajan telakalla, sanoo ohjelmajohtaja Lauri Puranen puolustusministeriöstä.

| Päivitetty

Rauma Marine Constructions allekirjoitti aiesopimuksen Laivue 2020:n rakentamisesta marraskuussa.

Rakentamissopimuksen arvo on noin 600 miljoonaa euroa. Saman verran kuluu rahaa myös laivojen asejärjestelmiin.

Hallituksen eron vuoksi rakentamissopimus siirtyy nyt vähintään kuukaudella eteenpäin. Syynä on maan hallituksen ero. Juoksevia asioita hoitavan toimitusministeriön valtuudet eivät oikeuskanslerin tulkinnan mukaan riitä näin isoon päätökseen.

RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa huomauttaa, ettei rakentamissopimus olisi vielä ollutkaan valmis allekirjoitettavaksi.

– Neuvottelut jatkuvat edelleen tiiviisti. Paljon on vielä asioita, joita pitää tarkentaa, Heinimaa kommentoi.

Poliittista riskiä hän ei pelkää.

– Olen ymmärtänyt, että kaikki eduskuntapuolueet suhtautuvat puolustushankintoihin myötämielisesti, eritoten Laivueen osalta. Tilausvaltuutus on jo myönnetty, ja rahaakin valtion budjettiin varattu.

Hanke on jo nyt myöhässä.

– Kuvitelma oli, että aikaisemmin saataisiin maaliin. Kokonaisaikataulu ei nähdäkseni ole vieläkään vaarantunut. Arvioidaan aikatauluvaikutusta sitten, kun sopimus syntyy, Heinimaa sanoo.

Puolustusministeriön Puranen: Katsotaan kuinka pitkälle venyy

Puolustusministeriössä Laivue 2020 -hankkeesta vastaava ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoo neuvottelujen edenneen RMC:n kanssa hitaasti.

- Lähtökohdat on hyvä muistaa. Kyse on isosta hankkeesta ja uudesta yrityksestä, jolla on pieni pääoma. Neuvottelemme omistajasopimuksesta sekä rakentamissopimuksesta. Aika monta asiaa pitää vielä sopia ja varmistaa, Puranen sanoo.

Vakaa tarkoitus on saada sopimus valmiiksi niin, että Suomen uusi hallitus voi sen heti hyväksyä.

Viivästymisen vaikutusta rakentamisen aikatauluun Puranen ei vielä pysty sanomaan.

- Katsotaan kuinka pitkälle tämä venyy. Jos kuukausitolkulla aikaa kuluu, se vaikuttaa aikatauluun. Mutta sekin kuuluu asioihin, joista RMC:n kanssa pitää sopia. Laivan rakentaminen vie tietyn ajan telakalla, sanoo Puranen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut