RMC:n tulos viimein julki: tappiota karmeat 58 miljoonaa euroa – MyStarin viivästys keikuttaa yhtiötä

Yhtiön omistajat ovat joutuneet laittamaan RMC:hen 40 miljoonaa euroa lisää rahaa pääomalainoina.

| Päivitetty

Rauma Marine Constructions lykkäsi viime vuoden tilinpäätöksensä tavallista myöhempään. Nyt luvut ovat tiedossa: liikevaihtoa yhtiö teki 135 miljoonaa euroa.

Liiketappiota kertyi karmeat 54 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 58 miljoonaa euroa pakkasella.

Yhtiön omistajat ovat joutuneet laittamaan RMC:hen 40 miljoonaa euroa lisää rahaa pääomalainoina.

Viime vuonna RMC luovutti Wasalinen lautan, joka myöhästyi muun muassa koronapandemian tähden.

Myös Tallinkin tilaaman lautan rakennustyöt ovat perässä aikataulusta, mikä tuottaa tappiota. Tilinpäätöksessä arvioidaan, että MyStar luovutetaan loppukesästä.

RMC:n tilinpäätöksessä liki sata miljoonaa euroa Tallinkin-laivan rakennusaikaista rahoitusta lokakuun puoliväliin saakka. Sen takaisinmaksu edellyttää projektin luovutusta ja loppukauppahinnan saamista.

Yhtiön arvion mukaan ”toiminnan jatkuvuuden edellytykset ovat olemassa, mikäli projekti luovutetaan rahoituksen voimassaoloaikana tai rahoituksen kestoa pystytään jatkamaan luovutukseen asti”.

Tallink-Siljan toimitusjohtaja Margus Schults kertoi viime viikolla Turun Sanomille, että MyStar valmistuu tällä tietoa syyskuussa. Hänen mukaansa mahdollisista sopimussakoista neuvotellaan, kun aluksen luovutuksen aika lähestyy.

– Meillä on normaali sopimus myöhästymissakkoineen, mutta toisaalta ajat ovat olleet sen verran poikkeukselliset, että katsomme kuinka paljon tässä myöhästymisessä on koronaa ja kuinka paljon muuta, sanoi Schults.

RMC arvioi koronan siirtäneen noin 70 miljoonaa euroa liikevaihtoa tämän vuoden puolelle. Tilinpäätöksen mukaan myös työn tehokkuus kärsi.

RMC sai viime vuonna kahden lautan tilauksen Australiasta. Raumalla rakennetaan myös neljä sotalaivaa. Tilauskirjan arvo viime vuoden lopussa oli 1,47 miljardia euroa.

Tilinpäätöksessä todetaan, että yhtiön voimakkaan kasvun vuoksi ei uutta henkilökuntaa pystytty ”saumattomasti integroimaan toimintaan”. Jatkuva korkeasuhdanne kasvatti myös riskiä verkostoyritysten kapasiteetin riittävyydestä sekä materiaalien ja työvoiman hinnoittelusta.

Uutena murheena on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Se nostaa voimakkaasti hintoja ja vaikeuttaa materiaalien saatavuutta. RMC on aikatauluttanut toimintaansa uudelleen.

Kuten kaikesta tästä voi päätellä, on RMC ahtaalla. Keväällä tiedotettiin toimitusjohtajan vaihdosta. Jyrki Heinimaa lähti, Mika Laurilehto otti väliaikaisen vetovastuun ja syksyllä aloittaa Mika Heiskanen.

Tänä vuonna RMC pyrkii ensisijaisesti vakauttamaan toimintaansa. Vuoden tärkein tavoite on MyStarin saaminen valmiiksi.

Uusia tilauksia RMC kuitenkin metsästää aktiivisesti.

Tilinpäätöksessä todetaan, että kun tilauskantaa on aina vuoteen 2027 saakka, se tarjoaa "poikkeuksellisen pitkän näkymän, jonka turvin RMC ja kumppaniverkosto voivat kehittää toimintaansa pitkäjänteisesti".

Viime vuoden lopussa RMC:n omilla palkkalistoilla oli 209 ihmistä. Heistä yli 80 prosenttia on toimihenkilöitä. Melkein koko henkilökunta työskentelee Raumalla.

RMC Defencen tulos voitollinen

RMC:n edustajat ovat puhuneet "kahdesta telakasta". Tämä näkyy myös tilinpäätöksissä.

Sotalaivaprojekti on eriytetty omaan yhtiöön, RMC Defenceen. Sen liikevaihto oli viime vuonna vajaat 25 miljoonaa euroa ja liiketulos 1,6 miljoonaa euroa voitollinen.

Omaa henkilöstöä RMC Defencellä ei ole. Yhtiön päättäjiksi ilmoitetaan hallituksen jäsenet Mikko Niini (puheenjohtaja), Karri Haaparinne, Tuomas Kaitila, Aarno Mannonen ja Ari Salmi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut