RMC solmi kolme merkittävää päätelaitehankintasopimusta monitoimikorvetteihin – solmittujen sopimusten arvo on yli sata miljoonaa euroa

RMC on solminut sopimukset monitoimikorvettien tärkeimmistä päätelaitteista. Kuva: Rauma Marine Constructions

Rauma Marine Constructions tiedotti torstaina solmineensa kolme merkittävää päälaitehankintasopimusta Puolustusvoimille toimitettaviin monitoimikorvetteihin. Monitoimikorvettien päälaitteet ostetaan globaalisti johtavilta alan toimittajilta, joiden järjestelmät on kehitetty erityisesti taistelualuksiin. Solmittujen sopimusten arvo on yli sata miljoonaa euroa.

Monitoimikorvettien koneiston tärkeimpiä laitteita ovat kaasuturbiini ja sähkökäyttöjärjestelmä ja ne potkuriakseleihin yhdistävä vaihteisto sekä päädiesel-generaattorit.

Vaihteiston sekä sähkökäyttöjärjestelmän toimittaa aluksiin saksalainen Renk AG, kaasuturbiinin aluksiin toimittaa yhdysvaltalainen General Electric ja päädiesel-generaattorit toimittaa MAN Energy Solutions SE.

Tiedotteen mukaan toimittajavalinnoissa tärkeässä roolissa oli aluksen operatiivisen suorituskyvyn varmistaminen eli moottoreiden ja vaihteiden teho-painosuhde, alusten vedenalainen hiljaisuus ja taistelunkestävyys. Kaikissa järjestelmissä on myös huomioitu sotalaivoille erittäin poikkeukselliset talvi- ja jäissäkulkuvaatimukset.

Valitut järjestelmät ja niiden toimittajat täyttävät myös alukselta vaaditun kansallisen huoltovarmuuden kriteerit. Alukset huolletaan Suomessa koko niiden elinjakson ajan.

RMC:n mukaan tärkeimmät sopimukset kriittisistä pitkän toimitusajan laitteista on allekirjoitettu kevään ja kesän aikana hyvin poikkeuksellisessa maailmantilanteessa. Koronapandemia on aiheuttanut merkittäviä haasteita monille yrityksille, eikä se ole ollut vaikutukseton Laivue 2020 -hankkeellekaan.

– Tässä haastavassa tilanteessa on jouduttu kehittämään uusia toimintatapoja, ja neuvottelumenettelyt ovat vaatineet uusia tapoja toimia sekä pitkäjänteisyyttä kaikilta osapuolilta. Olemme todella tyytyväisiä, että suurimmat ja aikataulukriittisimmät laitehankinnat Puolustusvoimien tilaamaa Laivue 2020 -hanketta varten on nyt tehty. Saavutus on huomattava maailmassa, jossa monet telakat ja yritykset ovat joutuneet sulkemaan ovensa jo kokonaan, RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa kertoo.

_logo_meren_vuosi.svg

Lisää aiheesta

Vain tilaajille RMC:lle aiesopimus Tasmanian tuplasta, joka piti rakentaa Saksassa - Heinimaa: Tämä osoittaa, että kaupallinen laivanrakennus jatkuu sotalaivojen rinnalla

RMC käyttää Meyerin aineistoa Tallinkin laivan suunnittelussa

Vain tilaajille RMC aikoo jatkaa kelluvien rakenteiden valmistusta, vaikka laivakaupatkin alkavat pian työllistää

RMC rakentaa Tallinkille 250 miljoonan euron arvoisen autolautan