RMJ 1999: "Koko elämä kanissa: joko menestytään tai koko maailma kusee"

Mitä?

Raumanmeren Juhannuksen tarina alkoi ekoista bileistä Otanlahdessa vuonna 1999. Riku Räsäsen ideoima juhla kasvoi ja kehittyi vuosi vuodelta, mutta tuli lopulta tiensä päähän vuonna 2007 uuden omistajan käsissä. RMJ Raumalla 1999–2007 -juttusarjaan on koottu Riku Räsäsen muistoja ja vanhoja lehtileikkeitä.

Länsi-Suomi 28.6.1999.

Riku Räsänen muistelee:

"Ekasta RMJ:stä on jäänyt päällimmäisenä mieleeni jännitys. Mua jännitti niin perhanasti, että tuleeko juhliin kukaan, ja että millainen sää on juhannuksena. Olin laittanut periaatteessa koko elämäni kaniin: joko menestytään tai koko maailma kusee. Suurella riskillä sitä hommaa tehtiin. Jos olisi satanut, olisin ollut henkilökohtaisessa konkurssissa. Jännitystä korosti se tosiasia, että juhannusjuhla on tapahtumana sellainen, johon moni ostaa liput viime hetkellä."

"Mutta sitten kun ne juhlat alkoivat, katsoin heti, että eihän tämä näytä enää yhtään Raumalta. Porukkaa tuli runsaasti ja aloimme siirrellä vessoja, järjestämään lisää leiritilaa ja niin edelleen. Se fiilis oli euforinen, kun näin ihmisten hyvän fiiliksen ja että homma toimii."

"Uskomatonta miten paljon maailma on muuttunut alle 20 vuodessa. Muistan päivystäneeni ekan RMJ:n aikana paljon faksin vieressä. Lähetin tiedotteita faksilla yli 300 mediaan. Se oli aivan järjetön työmäärä."

Esiintyjiä:

Tehosekoitin, CMX, Dingo, Egotrippi, J. Karjalainen, Ismo Alanko Säätiö, Jonna Tervomaa, Popeda, Tommi Läntinen, Ultra Bra, Yö, YUP...

Medioista poimittuja:

  • Raumalla odotti maineensa veroisen pitopalvelun lisäksi leppoisa, joskin hevarimakuun turhan sofistikoitunut juhannusjuhla meren rannalla. Soitto sujui ja fiilis oli hyvä, vaikkakin mieleen hiipi ajatus, että oltiinkohan taas ihan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. (Mokoma-yhtyeen Tuomo bändin keikkapäiväkirjassa 26.6.1999)
  • Valituksia tuli selvästi odotettua vähemmän, joten järjestelyt näyttävät onnistuneen mukavasti. (Komisario Hannu Haapala Rauman poliisista, Länsi-Suomi 29.6.1999)
  • Onhan tämä myynnillisesti ennenkuulumatonta. Ihan jatkuva jonotus on päällä. Välillä on tarvittu ovelle vartijaa päästämään porukkaa vuorotellen sisään. (Maija Tuomaala Syväraumankadun Sale, Uusi Rauma 30.6.1999)
Länsi-Suomi 29.6.1999.