RMJ 2002: "Juhla, joka räjäytti pankin"

RMJ 2002:n juhannusfiiliksiä. (Kuva: UR-arkisto)

Riku Räsänen muistelee:

"RMJ 2002 oli juhla, joka räjäytti pankin. Silloin tapahtui paljon uutta. Yksi suurimmista ideoista oli ehdottaa Ylelle, että tekevät tv-sarjan Raumanmeren Juhannuksesta. Kun pääsin sopivan kaverin kanssa samaan pöytään, aloitin sellaisen höyryämisen ja promoamisen, että homma onnistui. Oli sairaan kova juttu, että telkkarissa pyöri hienosti toteutettu sarja meidän kotikaupungistamme. Yle hoiti sen hienosti."

"Silloin rantaan laitettiin ekaa kertaa myös palmut. Heräsin eräänä aamuna intoa piukassa, kun olin nähnyt unta palmukujasta. Rupesin heti toteuttamaan sitä. Ne ekat palmut olivat vähän pieniä kulissikaupasta ostettuja, mutta niillä päästiin hyvin alkuun. Palmut tekivät juuri oikeanlaisen fiiliksen Otanlahden rantaan. No, nykyään niitäkin on joka paikassa. Olen aina sanonut, että maailma tarvitsee esikuvia."

"Muistan kun Eppu Normaalin manageri soitti ja ehdotti Eppujen paluukeikkaa. Eppujen sen aikaista suosiota ei voi verrata mihinkään tämän hetken artisteihin. Eput olisi silloin tehnyt vähintään saman kuin Cheek nyt. Eppujen paluu oli kova juttu, mutta kyllä se maksoikin ihan törkeästi. Puhuttiin yli miljoonasta markasta. Varmasti oli kotimaisen keikkahistorian kovin keikkaliksa. Siitä alkoi Eppujen vahva paluu."

Esiintyjiä:

Eppu Normaali, Popeda, The Rasmus, CMX, Aknestik, Danny, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Yö, Anssi Kela, Clifters, Tehosekoitin...

Medioista poimittuja:

  • Sattuipas laihanlaisesti porukkaa kakkoslavan telttaan keikkamme ajaksi. Onneksi harvalukuinen joukko sentään näytti pitävän kuulemastaan. Mutta tämä oli ensimmäinen festarikeikkamme – ensi kerralla olemme viisaampia. Raumiksen maankuulut backstagepalvelut olivat maineensa veroisia, niistä ei tällä kertaa sen enempää. Ettei tule oikeusjuttuja. (Haporadion Aki Tykki yhtyeen keikkapäiväkirjassa)
  • Keikan jälkeen jäämme alueelle viettämään iltaa. Seuraa eräs elämäni kohokohdista: seisoskelen artistien ravintolateltassa kun näen pitkän miehen lähestyvän minua. Sehän on itse Iso D! Danny kävelee suoraan luokseni, ojentaa kätensä ja sanoo: ”Sinä taidat olla Anssi.” Minä pidän pokerin ja vastaan: ”Sinä taidat olla Danny.” (Anssi Kela juhannusspesiaalissaan 2002)
  • Ei tule kotoa kehotuksia siirtyä päivätyöhön. Mutta kieltämättä itsestä kuitenkin joskus juhannuksena tuntuu, että voisipa itsekin bailata – on ne niin hyvät bileet. (Riku Räsänen Taloussanomien haastattelussa 19.6.2002)
Eppu Normaali päälavalla. (Kuvat: UR-arkisto)

Mitä?

Raumanmeren Juhannuksen tarina alkoi ekoista bileistä Otanlahdessa vuonna 1999. Riku Räsäsen ideoima juhla kasvoi ja kehittyi vuosi vuodelta, mutta tuli lopulta tiensä päähän vuonna 2007 uuden omistajan käsissä. RMJ Raumalla 1999–2007 -juttusarjaan on koottu Riku Räsäsen muistoja ja vanhoja lehtileikkeitä.