RMJ 2005: "Piti miettiä kaikki mahdolliset keinot löytää lisätilaa"

RMJ-juontaja Simo Frangén. (Kuvat: UR-arkisto) Monitoimimies Tommi Toivonen esittelee RMJ-julistetta. Kyösti Huikkonen, turvallisuusspesialisti. Jarmo Jussila, RMJ:n sähköasiantuntija. Valopalmu. Yövartijat.

Riku Räsänen muistelee:

"Vuonna 2005 RMJ alkoi olla niin kova brändi, että piti miettiä kaikki mahdolliset keinot löytää lisää tilaa melko pienelle festarialueelle. Sitten sain idean, että hankitaan Otanlahteen suuri proomu terassiksi, jolta näkee suoraan päälavalle. Niihin aikoihin miettiin myös vanhan rantakioskin, mörskän, purkamista ja siitä tulikin melkoinen kinan aihe."

"Ruotsinlaivaa en koskaan kovasta yrittämisestä huolimatta Otanlahteen saanut. Majoituskapasiteesista oli kova pula ja laiva olisi ollut tervetullut lisä."

"Raumalaiset kauppiaat olivat vuosien mittaan oppineet paremmin ja paremmin hyödyntämään festarin tuomaa kävijämäärää. RMJ jätti kaupunkiin valtavat rahamäärät, mutta kaupunki ei sitä koskaan oikein noteerannut. Muutamat olivat kyllä juhlan puolesta, mutta käytännössä kaupunki nukkui. Se otti juhlat vastaan, mutta ei erityisemmin auttanut tai puolustanut. Onneksi nykyään tilanne on toinen."

Esiintyjiä:

22-Pistepirkko, The 69 Eyes, Agents & Jorma Kääriäinen, Gay-kuoro Sirppi, Hurriganes, Irina, Jani Wickholm, Jean S., Kwan, Kotiteollisuus, Lauri Tähkä ja Elonkerjuu, Liekki, M. A. Numminen & Pedro Hietanen, Maija Vilkkumaa, Maj Karma, Matti ja Teppo, Menneisyyden Vangit, Mokoma, Negative, Neljä Ruusua, Peer Günt, Taipuva luotisuora, Poets of the Fall, Popeda, Scooter, Tiktak, YUPja Yö. Apulanta, Dallas Superstars, Danny, Dingo, Don Johnson Big Band, Egotrippi,Ezkimo, Eläkeläiset, Frederik...

Medioista poimittua:

  • Hyvä vertailukohde RMJ:lle onkin Pori Jazz. Myös sitä vastustettiin ja vierastettiin aikoinaan – ja lieveilmiöt harmittavat edelleen kohtalaisen suurta osaa porilaisista. Mutta jatsarien hyödyt karhukaupungille tunnustetaan tänään ja kaupunki tekee kaikkensa pitääkseen tapahtuman elinvoimaisena. Niin kannattaa raumalaistenkin tehdä. Hyvin hoidettuna RMJ-brändi antaa meille kaikille vielä paljon hyvää. (Janne Rantanen Uuden Rauman pääkirjoituksessa 22.6.2005)
  • Saavun Raumalle pää kolmantena puujalkana. (Festarijuontaja Simo Frangén Uuden Rauman festariliitteessä 22.6.2005)
  • Joku pelasi rantalentistä, toiset imivät rantabaarista hankittua Pina Coladaa. Jollei taustalla olisi näkynyt koivuja, ei ihan heti olisi uskonut katsovansa raumalaismaisemaa. Ei siis ihme, että festarivieras toisensa jälkeen kaivoi repusta kameran ikuistakseen tyylikkäät puitteet. (toimittaja Lauri Tuomolan kommentti Uudessa Raumassa 29.6.2005)

Mitä?

Raumanmeren Juhannuksen tarina alkoi ekoista bileistä Otanlahdessa vuonna 1999. Riku Räsäsen ideoima juhla kasvoi ja kehittyi vuosi vuodelta, mutta tuli lopulta tiensä päähän vuonna 2007 uuden omistajan käsissä. RMJ Raumalla 1999–2007 -juttusarjaan on koottu Riku Räsäsen muistoja ja vanhoja lehtileikkeitä.