Robotiikkakisa ei ole vain koodamista, siellä korostuvat myös tiimityötaidot

Ensikertalaisina First Lego League -kisaan osallistunut Pohjoiskehän koulun joukkue pääsi heti taistelemaan Suomen mestaruudesta.

Pohjoiskehän koulun Kultimo-joukkueen Viljami Konsi näyttää, mikä on osoittautunut robottiradan vaikeimmaksi tehtäväksi. Joukkuetoverit Toni Schaefer (vas.), Tiitus Sirola sekä Nuutti Kivinen ovat samaa mieltä. He ovat hioneet robottia huippukuntoon robotiikkakerhon vetäjän Jeremia Hintsalan avustuksella viimeiset pari viikkoa.

Reilu pari viikkoa sitten Kultimo ja Kituspiikar, tuttavallisemmin Kitu, elivät jännityksen hetkiä Kaarinassa. Satakunnan ja Varsinais-Suomen Firts Lego League -robotiikkakilpailun aluekarsinnoista neljä parasta joukkuetta pääsisi maaliskuun lopussa järjestettäviin SM-finaaleihin.

Jännityksestä ei ole kuitenkaan enää tietoakaan, kun astuu keskiviikkoiltapäivällä Pohjoiskehän koulun robotiikkakerhon tiloihin. Korkeintaan ilmoille lentää innostuneita kyselyitä, koska lehtikuvaaja on tulossa.

Koulun robotiikkakerhon vetäjänä toimiva erityisluokanopettaja Jeremia Hintsala kertoo, että oppilaissa on näkynyt parin viikon aikana selvä muutos: harjoittelu on muuttunut määrätietoisemmaksi.

Eikä ihme, 5–6-luokkalaisista koostunut Kultimo-joukkue kisaa ensi viikolla robotiikan SM-mitaleista.

Koulun triplamenestyjät

Hintsala on pitänyt syksystä asti Pohjoiskehän koulun oppilaille robotiikkakerhoa. Mukaan saivat ilmoittautua kaikki halukkaat 3–6-luokkalaiset.

Ensin mukana oli noin 30 lasta. Lopulta jäljelle jäi 12 innokkainta.

– Kerho perustettiin syksyllä tätä First Lego League -robotiikkakilpailua varten. Alkuun tietysti käytiin läpi koodaamisen perusteita ja mekaniikan ymmärtämistä, mutta pääasiassa olemme harjoitelleet itse kisaan, Hintsala kertoo.

Kisassa on kolme osa-aluetta, joista jaetaan tietty määrä pisteitä. Tehtävät ovat kaikille joukkueille samat.

Robottiradan ja tiedeprojektin lisäksi yksi arvosteltava osuus on kilpailun ydinarvot, joihin kuuluu esimerkiksi yhteistyö.

– Siinä on ehkä ollutkin eniten kehitettävää. Yhdessä tekeminen ei ole niin helppoa. Tässä opitaan tärkeitä taitoja ihan työelämääkin varten, Hintsala pohtii.

Hintsala on ylpeä molemmista joukkueistaan. Ensikertalaisiksi menestys on ollut huikeaa. Kisamatkalta kotiin tuomisina oli muitakin pokaaleja, sillä nuoremmista, 3–4-luokkalaisista koostunut Kituspiikar-joukkue sai Paras robottidesign -palkinnon. Hintsala puolestaan valittiin Vuoden valmentajaksi.

Oppilaat juoksupyörään

Mutta päästetäänpä myös lapset ääneen.

Kultimo-joukkueen tytöt ottivat haasteekseen tiedeprojektin, jonka teemana on tänä vuonna uusiutuva energia. Projektissa tarkoituksena on keksiä teemaan liittyvä ongelma ja siihen ratkaisu.

Vilma Södermanin ja Aada Mäkisen idea esitykseen lähti alun perin vitsistä.

– Heitimme läpällä, että miten koululaisten ylimääräisen energian voisi käyttää hyödyksi ja siitä se lopulta tuli, Vilma kertoo.

Tytöt ovat suunnitelleet laittavansa lapset juoksemaan juoksupyörään, josta energia otetaan talteen generaattorin avulla. Moni vanhempikin voisi ehkä allekirjoittaa keksinnön hyödyllisyyden.

Tytöt kertovat, että esitys vaatii vielä hiukan hiomista. Karsinnoissa kaikki ei mennyt heidän mukaansa aivan nappiin.

– Ehkä teemme siihen lisäksi myös animaation, he pohtivat.

Kovat tavoitteet kisaan

Robotin rakentamisesta ja ohjelmoinnista vastanneet Tiitus Sirola, Toni Schaefer, Nuutti Kivineva ja Viljami Konsi tekevät viimeisiä virityksiä. Robotti on tarkoitus saada huippukuntoon ennen SM- kisaa. Pojat kertovat, että homma alkaa olla jo hyvässä mallissa.

– Olemme saaneet aika monta tehtävää jo tehtyä. Sellaisia, mitä ei kisassa vielä saatu onnistumaan, kaikki vakuuttavat.

Maksimipistemäärä radasta on reilu 400. Aluekarsinnoissa joukkue keräsi pisteitä 200, nyt tavoitteena on 300.

– Jos kaikki menee tosi hyvin, niin voisi tulla jopa 350 pistettä, Tiitus ja Nuutti laskeskelevat.

Mikä robottiradassa on kaikkein vaikeinta?

Kysymystä seuraa pieni hiljaisuus, sitten pojat vastaavat.

– Aina robotti ei toimi samalla tavalla. Jos jossain kohdassa hiukan epäonnistuu, niin sitten vaan tehdään uudestaan.

First Lego League on kansainvälinen kisa

First Lego League -robotiikkakilpailu on tarkoitettu 3–9-luokkalaisille. Siihen osallistuu vuosittain yli 200 000 lasta ja nuorta ympäri maailman.

Kisassa kaikilla joukkueilla on kolme osa-aluetta, jotka arvostellaan: tiedeprojekti, robottirata sekä yhteistyö.

Robottiradalla on useita tehtäviä, joiden selvittämiseen joukkueella on kaksi ja puoli minuuttia aikaa. Maksimissaan pisteitä voi saada reilu 400.

Tiedeprojektiin joukkueet sen sijaan valmistavat teeman mukaisen esityksen. He keksivät ongelman ja siihen ratkaisun.

Tänä vuonna teemana on uusiutuvat energiamuodot.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut