Rokkia pitää soittaa kovaa, suojaa kuulosi

​Rokkia pitää soittaa kovaa, mutta festareilla kannattaa käyttää kuulosuojaimia, mustuttaa Olli Herman.​
​Rokkia pitää soittaa kovaa, mutta festareilla kannattaa käyttää kuulosuojaimia, mustuttaa Olli Herman.​

Kymmenet tuhannet nuoret asettuvat joka kesä festareilla tinnitusvaaraan. Suomalaisrokkarit muistuttavat festarikävijöitä kuulon suojaamisen tärkeydestä, sillä lyhytaikainen melu voi aiheuttaa myös nuorille pysyvän kuulovaurion.

 – Rokkia kuuluu soittaa kovaa, mutta siltä voi ja pitää suojautua. Onneksi moni jo niin tekeekin, sanoo Reckless Loven Olli Herman.  – Kuulo on muusikoille elintärkeä työkalu. Jos sen menettää, silloin saa pakata kapulat ja alkaa hakemaan muuta duunia, Jussi 69 puolestaan toteaa. Molemmille muusikoille tinnitus on tullut tutuksi.

Tinnituksella tarkoitetaan korvien jatkuvaa soimista, joka ei johdu minkään ulkoisen äänen aistimisesta. Äänen aiheuttaa henkilön oman kuuloradaston sähköinen kohina, jonka henkilön aivokuori tulkitsee yksilöllisesti. Toisilla korvat soivat, toisilla piipittävät tai vinkuvat. Kroonisesta tinnituksesta kärsii noin puoli miljoonaa suomalaista, ohimenevästä huomattavasti useampi. 

– Kokemus oli pelottava, mutta onneksi se meni ajan kanssa ohi. Ensin taistelet, että saat keikan jälkeen unenpäästä kiinni, ja kun aamulla heräät, korvat vinkuvat. Ensimmäisellä kerralla ajattelin, että mitä ihmettä, eikö tämä mene ikinä ohi, Olli Herman kertoo.