Rolls-Royce julkisti ensimmäisen etäoperoitavan laivan - "Aidosti historiallinen hetki merenkulun maailmassa"

Rolls-Roycen etäohjauskeskus.

Ensi vuonna on tulossa muutama isompi julkistus, jotka ovat todennäköisesti hyvin puhuttuja asioita, yhtä Rolls-Roycen kehitystiimiä vetävä raumalainen Iiro Lindborg kertoi Länsi-Suomelle viime joulukuussa (LS 30.12.).

Tänään Rolls-Royce julkisti ensimmäisen etäoperoitavan kaupallisen aluksen, Svitzerin hinaajan.

Aiemmin tänä vuonna Svitzerin hinaaja Hermodia operoitiin Kööpenhaminan satamassa Svitzerin pääkonttorista käsin etänä. Laivan kapteeni kiinnitti hinaajan laituriin, käänsi alusta 360 astetta, ohjasi sen pääkonttorin rantaan ja lopuksi kiinnitti taas laituriin.

- Se oli aidosti historiallinen hetki merenkulun historiassa, hehkuttaa Rolls-Royce Marinen vetäjä Mikael Mäkinen yhtiön tiedotteessa.

Myöhemmin hinaajalla on ajettu erilaisia testejä etäoperoituna.

Yhtiöt jatkavat yhteistyötä etäohjattujen autonomisten alusten testaamiseksi. Ensisijaisesti testien kohteena on autonominen navigointi, paikanmääritys, etäohjauskeskus ja kommunikaatioyhteydet.

- Olemme sanoneet, että etäohjatut kaupalliset alukset ovat liikenteessä vuosikymmenen loppuun mennessä. Kun yhdistimme Svitzerin kokemuksen meriliikenteessä ja oman teknisen asiantuntemuksemme, saavutimme visiomme jo paljon aiemmin kuin on arvioitu, sanoo Mäkinen.

LUE LISÄÄ KELLO 23.00 ILMESTYVÄSTÄ NÄKÖISLEHDESTÄ

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.