Romuakkulaitokselle uudet, tiukemmat lupaehdot – Avi: Akkuhappojen johtamistapa ei ole asianmukainen

Viranomaislausuntojen mukaan ei ole varmuutta esimerkiksi siitä, ettei akkuhappoa kulkeutuisi mereen.

| Päivitetty

Kuva: Jami Jokinen

Ympäristölupaviranomainen on tiukentamassa Rauman satamassa toimivan, vaarallisia jätteitä käsittelevn laitoksen lupaehtoja merkittävästi.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) tuoreen päätöksen pohjalla ovat valvonta- ja kemikaaliviranomaisen lausunnot. Niiden mukaan yrityksen ympäristöriskien hallinnassa ja varautumisessa on ollut puutteita.

Riskit liittyvät erityisesti akkuhappovesiin sekä mahdollisissa tulipaloissa käytettäviin sammutusvesiin.

Lyijyä ja akkuhappoa

Kyseessä on Anderssonintien varressa sijaitseva Suomen Akkukeräys Oy. Se on muun muassa Eurajoen Romun omistavan Eurajoki Groupin tytäryhtiö.

Laitoksella otetaan vastaan käytöstä poistettuja autojen ja teollisuuden lyijyakkuja. Ne murskataan, minkä jälkeen muun muassa lyijy, muovit ja akkuhappo erotellaan.

Yrityksen ympäristölupaan liittyy velvoite ennaltavarautumissuunnitelmasta, jonka yhtiö jätti aville viime keväänä. Suunnitelmassa on arvioitu toiminnan ja poikkeustilanteiden aiheuttamia ympäristöriskejä.

Suunnitelmasta lausuivat muun muassa Rauman kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen, Varsinais-Suomen ely-keskus sekä turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Sata metriä mereen

Yksi riski liittyy akkuhappovalumiin sekä happojen ja lyijyn kulkeutumiseen autojen ja kenkien mukana.

Vaikka laitoksella on renkaidenpesuallas, niin Rauman ympäristönsuojelu katsoi, että happopitoisen nesteen kulketuminen pihaan oli todennäköistä.

– Suunnitelmien mukaan toiminnasta ei pitäisi likaantuneita vesiä päätyä ympäristöön, silti niitä on esimerkiksi vuonna 2022 mitattu sadevesikaivoissa, -viemäreissä ja pohjavesiputkissa, ely totesi lausunnossaan.

Sen mukaan ei ole varmuutta siitä, ettei likaantuneita vesiä voisi päästä esimerkiksi mereen. Alueelta on vesirajaan noin sata metriä.

Hapoissa riskejä

Yksi lausunoissa toistunut huomio oli akkujen murskauksessa vapautuvan hapon ohjaaminen sille tarkoitettuun säiliöön. Tähän saakka happo on virrannut hallin lattiapäällysteen, kaivojen ja kanaalien kautta.

Tukes huomautti, että vuotojenhallinnan periaatteena on käyttää useita suojakerroksia.

– Nyt kemikaalin ohjailu on tapahtunut vain yhden suojakerroksen avulla, se totesi.

Kaupunki puolestaan nosti esille, että happosäiliötä purkava säiliöauto on pysäköity asvaltoimattomalle alueelle.

Tulipalosta kaasuja

Mahdollinen tulipalo vaarallisia jätteitä käsittelevässä laitoksessa on toinen merkittävä ympäristöriski.

Ikävimpiin skenaarioihin kuuluu varastohallin tulipalo, joka voisi johtaa lyijyn kuumenemiseen. Pahimmillaan se voisi aiheuttaa myrkyllisen lyijykaasun leviämistä alueen ulkopuolelle. Samantapaisen riskin aiheuttaa rikkihappo.

– Toiminnanharjoittajan tulee esittää keinot kyseisen riskin ehkäisyyn ja vaaratilanteissa olla varautunut estämään mahdolliset haitat ympäristöön, Rauman ympäristönsuojelu lausui.

Sammutukseen varauduttava

Toisaalta myös tulipalon sammuttaminen ja siinä muodostuvat valumat sisältäisivät riskejä.

Ely-keskuksen mukaan sammutusjätevesien sisältämien haitallisten aineiden selvittäminen tulee ottaa huomioon aiempaa varautumissuunnitelmaa kattavammin.

Kaupunki puolestaan katsoi, ettei laitosalueella ole riittäviä mahdollisuuksia sammutusjätevesien hallintaan. Tukes oli samaa mieltä ainakin muovivaraston mahdollisen sammuttamisen kohdalla.

Iso lista muutoksia

Avi päätti tehdä useita muutoksia laitoksen ympäristölupaan.

Muutetut ehdot koskevat muun muassa alueen päällystämistä sekä erilaisten vesien hallintaa. Avin mukaan akkuhapon nykyinen johtamistapa ei ole ympäristöriskien hallinnan kannalta asianmukainen.

Uuden rengaspesualtaan toteutuksesta ja seurannasta on toimitettava suunnitelma vuoden loppuun mennessä.

Happosäiliön purkua varten on toteutettava erillinen rakenne, jota koskevalle suunnitelmalle on aikaa ensi vuoden heinäkuuhun. Sama aikataulu koskee päivitettyä varautumissuunitelmaa, jossa on oltava myös suunnitelma sammutusjätevesien hallinnasta.

Lisäksi laitoksen pohjarakenteiden, altaiden ja putkistojen kunnosta on teetettävä ulkopuolinen arvio vähintään viiden vuoden välein. Aiempi määräys oli kertaluonteinen.

Lupapäätös tuli nähtäville tiistaina, eikä näin ollen ole vielä lainvoimainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut