Lohduton näky: sohvakalusto ja kattotuuletin keskellä metsää – ilmoituksia luontoon heitetyistä jätteistä tehdään Raumalla lähes viikoittain

Sohvakalusto, autonrenkaita, kattotuuletin... Hevossuon maastossa on monenlaista jätettä. Taustalla näkyy paintball-kenttä. Rauman kaupungin ympäristönsuojeluinsinööri Tuija Kailaste ei tiennyt kyseisestä jäteröykkiöstä ennen tämän jutun tekemistä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Jätteiden heittäminen luontoon on puhuttanut raumalaisia viime päivinä. Asia nousi esille, kun Facebookin suosittuun Hyvät/Huonot kokemukset -Rauma-ryhmään jaettiin kuva Hevossuon alueella nähdystä jäteröykkiöstä.

Länsi-Suomi kävi paikalla, ja toden totta: metsään oli heitetty muun muassa pesukone, kattotuuletin ja sohvakalusto.

Lisäksi vain muutaman sadan metrin säteellä kyseisestä paikasta löytyi jätteitä useammastakin paikasta. Alueella oli niin kiukaita, ruostuneita auton osia kuin junan tai bussin vessalta näyttävä iso muovirakennelma.

Luontoon hylätyistä jätteistä voi tehdä ilmoituksen Rauman kaupungin ympäristönsuojeluun. Ympäristönsuojeluinsinööri Tuija Kailaste kertoo, että ilmoitusten perkaaminen on lähes viikottaista.

– Ilmoituksia tulee kausiluonteisesti. Syksyllä kippaillaan luontoon haravointijätteitä ja omenia. Keväällä voidaan tehdä kevätsiivousta. Talven jälkeen, kun lumet sulavat, tulee ilmoituksia, Kailaste luettelee.

Päivän lehdessä laajempi juttu aiheesta, ja alla lisää kuvia metsään jätetyistä roskista. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Lehdet peittävät ison kerroksen muovia ja muuta jätettä. Näkyvillä on muun muassa rautaromua. Sanotaan, ettei vierivä kivi sammaloidu. Tämä pallo lakkasi vierimästä ja näyttää sammaloituneen. Superlonia ja sammalta. Vanha patja on maastoutunut lähes osaksi metsää. Tässä tapauksessa jätteen kuljettaminen ei ole toiminut kuin junan vessa. Sellainen on kyllä saatu dumpattua luonnon helmaan.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.