Melkein 800 tapettua rottaa ei poistanut ongelmaa – kaupunki aloittaa loukutuksen uudelleen

Rotille näyttää löytyvän hyvin ruokaa muun muassa Vanhassa Raumassa. Arkistokuva.
Rotille näyttää löytyvän hyvin ruokaa muun muassa Vanhassa Raumassa. Arkistokuva. Kuva: Reg Mckenna/Wikimedia Commons

Rauman kaupunki aloittaa uudelleen rottien loukutuksen keskusta-alueella. Syynä on kaupungin saamat yhteydenotot, jotka ovat koskeneet rottahavaintoja.

Edellinen loukutuskampanja aloitettiin vuonna 2021, ja loukutus päättyi vasta tämän vuoden helmikuussa. Ongelmallisiksi koetut rotat eivät siis kuitenkaan kadonneet, ja syyksy on ilmennyt rottien hyvä ravintotilanne.

Ruokaa viemärissä ja pihoilla

Kaupungin tiedottteen mukaan ruuantähteitä ja muuta rotille kelpaavaa päästetään edelleen viemäriverkkoon. Muita ravintokohteita ovat esimerkiksi huonosti suojatut jäteastiat ja kompostit.

Rotat löytävät ruokaa myös puutarhoista.

– Kaupunkialueella on havaittu rottien käyttävän syksyisin ravinnokseen pudonneita omenoita, joten ne kannattaa aina kerätä pois rottien ulottuvilta. Lintujen ruokinta on syytä aloittaa vasta, kun maa on jäätynyt tai peittynyt lumeen, sanoo kunnallistekniikan johtaja Jaakko Aerila tiedotteessa.

Kahdeksan loukkua

Tällä kertaa automaattisia loukkuja asennetaan yhteensä kahdeksan, joista neljä sijoitetaan viemäriverkostoon Vanhassa Raumassa ja toiset neljä maanpinnalle. Mekaanisesti rottia tappavat loukut laukeavat liike- ja infrapuna-antureiden ohjaamina.

– Maanpäällisillä monisaalisloukuilla ennaltaehkäistään kesän aikaista liikehdintää sekä torjutaan reviirillä liikkuvat yksilöt pois. Loukut toimivat torjunta-aineettomasti ja ympäristöystävällisesti, Aerila toteaa.

Pysyvää harktiaan

Edellinen loukutuskampanja johti lähes 800 rotan kuolemaan. Aerilan mukaan mikään yksittäinen kohde ei noussut selkeästi muita pahemmaksi, vaan rottia on keskustassa laajemmalla alueella.

Turhauttaako kaupunkia se, että loukutus ei poistanut ongelmaa, koska asukkaat "tarjoavat" rotille ruokaa?

– Ei varsinaisesti, kun keinoja on, Aerila vastaa.

– Tietysti suotavaa on, ettei viemäreihin lasketa ruoka-aineita ja jäteastiat tyhjennetään ajallaan.

Hän kuitenkin vahvistaa, että niin kauan, kun viemäreissä ja pihoilla riittää rotille ravintoa, paranee tilanne loukutuksella vain hetkellisesti ja palaa sen jälkeen kutakuinkin ennalleen.

Torjuntatoimien jatkosta päätetään, kun tilanteesta saadaan raportti joulukuussa. Aerilan mukaan harkittavaksi tulee myös loukutuksen jättäminen pysyväksi.

Muokattu klo 11.19: Lisätty kaupungin kommentteja ja tietoja edellisestä kampanjasta sekä muokattu otsikkoa.