RTK-Palvelun toimitusjohtaja järkyttyi siivousalan väärinkäytöksistä ja toivoo tilaajien olevan tarkkoina hintojen kanssa: "Oman järjenkin pitäisi jo sanoa, että tässä on ehkä jotain pielessä"

Ismo Heikkonen toteaa, että ajatus maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden hyväksikäyttämisestä tuntuu suorastaan absurdilta.

Raumalainen RTK-Palvelu on yksi siivousalan suurimmista toimijoista Suomessa. Yhtiön toimitusjohtaja Ismo Heikkonen myöntää olevansa Helsingin Sanomien sunnuntaisista alaa koskevista paljastuksista järkyttynyt.

– Se on jopa jonkun verran shokeeraavaa, jos on tällaista systemaattista lähes rikollista toimintaa. En tietenkään voi sellaista millään tavalla hyväksyä, Heikkonen toteaa Länsi-Suomelle.

RTK mainittiin HS:n alkuperäisessä jutussa kerran – positiivisessa valossa. Lehden haastattelemat työntekijät kertoivat, että raumalaisfirmassa heidän oikeuksiaan on kunnioitettu.

Alan hoidettava asia

Toisaalta Heikkonen toteaa, ettei ole yllättynyt siitä, että 7000 siivousalan yrityksen joukkoon mahtuu mätiä omenoita. Hesarissa mainittujen yritysten osuus alan toimijoista lasketaan promilleina.

– Sanoisin, että yleisesti ottaen ne firmat, jotka kuuluvat Kiinteistötyönantajiin, hoitavat kyllä asiansa.

Alan on kuitenkin Heikkosen mukaan itse hoidettava asia ja otettava siitä vastuu.

– Kyllä tästä Kiinteistötyönantajissakin varmasti keskustellaan seuraavissa kokouksissa.

Vastuu myös tilaajalla

Ajatus ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden hyväksikäyttämisestä tuntuu RTK-Palvelun näkökulmasta absurdilta.

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla siivoojistamme 80–90 prosenttia on työperäisiä maahanmuuttajia, ja jokainen työntekijä on tärkeä. Jos tällaista kohdistuisi heihin, se kohdistuisi koko meidän työvoimamme runkoon.

Väärinkäytöksiin syyllistyneiden paljastuminen alalta on Heikkosen mukaan pettymys. Samaten hän toteaa pettyneensä siihen, että eri tahot ostavat tällaisilta toimijoilta palveluita.

– Hesarin jutussa oli hyvin tunnistettu se, että vastuu on aika monella. Palveluiden käyttäjien tulisi seurata hintoja. Jos epäilyttävän edullisia hintoja tulee vastaan, oman järjenkin pitäisi jo sanoa, että tässä on ehkä jotain pielessä, Heikkonen pohtii.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut