Ruokitko talvilintuja? Ota kuva tai kerro tarina, ja osallistu tutkimukseen

Tämän kuvan lähettänyt ruokkija kertoo muokanneensa ostamaansa ruokinta-automaattia esimerkiksi lisäämälle siihen keltaisesta muovilautasesta sadekatoksen. Kuvassa lintulaudalla monelle ruokkijalle mieluisa vieras, punatulkku. Kuva on otettu Pohjois-Pohjanmaalla vuonna 2021.

Talvisten pihalintujen ruokkiminen on Suomessa suosittu harrastus, johon nähdään paljon vaivaa ja kulutetaan myös rahaa. Mutta miten ruokinnasta tuli koko kansan puuhaa ja miten se sai nykyisen muotonsa? Muun muassa näitä seikkoja selvittää Helsingin yliopiston tutkimus.

Yliopiston tiedotteen mukaan talvilintujen ruokinta alkoi Suomessa 1800-luvun loppupuolella eläinsuojeluaatteen innoittamana ja aluksi harrastus suunnattiin erityisesti lapsille.  Nykyisin lintujen ruokkijat seuraavat niin toivottujen kuin ei-toivottujenkin lajien käyttäytymistä ja muokkaavat havaintojen mukaan ruokintalaitteitaan tai -tapojaan.

- Tähän mennessä kyselyyn tulleiden vastausten perusteella lintujen ruokkiminen on ihmisille tärkeä harrastus, sanoo kulttuurihistorioitsija Heta Lähdesmäki tiedotteessa.

– Ruokintalaitteita ja ruokintatapoja on laidasta laitaan, puussa roikkuvista talipalloista ja yksinkertaisista muovisista ruokinta-automaateista koristeellisiin puisiin lintulautoihin.

Juuri ruokintapaikkojen monimuotoisuus on yksi seikka, josta tietoa kaivataan. 

Tutkimuskyselyyn voi osallistua kuka tahansa. Osallistuminen tapahtuu lähettämällä enintään kolme valokuvaa ruokintapaikasta sekä vastaamalla kyselylomakkeeseen.

Kyselylomake löytyy tästä linkistä, Myös kuvat lähetetään lomakkeen kautta.