Ruoppauslupa tuli lopulta: Kanalin kimppuun saatetaan juuri ja juuri päästä vielä kesällä

Jotta ruoppaus voisi alkaa kesäkuussa, ei lupamääräyksistä saisi löytyä merkittäviä yllätyksiä. Lausuntokierroksen perusteella valituksia ei ehkä ole odotettavissa.

| Päivitetty

Rauman Kanalin ruoppaushanke saattaa sittenkin alkaa vielä tulevana kesänä.

Etelä-Suomen alehallintovirasto (avi) on myöntänyt luvat ruoppaukselle ja ruoppausmassan kuivaukselle niin sanotuissa geotuubeissa. Päätös tuli julkiseksi torstaina.

Rauman kunnallistekniikan johtaja Jaakko Aerila sanoo, että kaupungissa lupapäätöstä toivottiin jo tammikuuksi.

– Vähän se on venynyt. Se aiheuttaa haasteita ruoppauksen aikatauluun, koska ruoppausta ei saa suorittaa kalojen nousu- ja kutuaikana, hän sanoo.

Käytännössä työt uomassa ovat mahdollisia vain kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun sekä marraskuusta maaliskuuhun.

Vuosipäivä lauantaina

Kaupunki jätti hankkeesta kaksi lupahakemusta.

Ensimmäinen koskiitse ruoppausta ja ruoppausmassan kuivausta. Toinen hakemus liittyy ruoppausmassojen välivarastointiin samalla paikalla.

Jälkimmäistä lupapäätöstä ei oltu julkistettu vielä torstaiaamuna.

Avissa hakemusten vireilletulopäiväksi on merkitty 4.3.2022, joten ne ehtivät olla "sisällä" lähes päivälleen vuoden. Valtionhallinnon tavoite ympäristölupahakemuksissa on kymmenen kuukauden keskimääräinen käsittelyaika.

Poikkeuksellinen hanke

Hakemuskäsittelyä on ainakin jossain määrin pidentänyt se, että avi pyysi viime toukokuussa kaupungilta täydennyksiä hakemuksiin. Ne toimitettiin juhannuksen tienoilla.

Ehkä vielä oleellisempi tekijä pitkähkölle käsittelyajalle on silti itse hanke ja sen yksityiskohdat.

– Käsittelyaikaan on vaikuttanut jonkin verran se, että hanke ei ole kaikista tavanomaisin, sanoo ympäristöneuvos Ville Keskisarja avista.

Hän listaa poikkeaviksi tekijöiksi ruoppausmassan geotuubikäsittelyn ja -kuivatuksen, Kanalin pohjan haitallisten ja vaarallisten aineiden riskit selä keskeisen sijainnin. Lisäksi lupaharkinnassa on jouduttu soveltamaan kolme eri lakia: vesilakia, ympäristönsuojelulakiasekä jätelakia.

– Vuodenvaihteen aika on myös lupakäsittelyssä ruuhkainen, mikä vaikuttaa vielä alkuvuoteen.

Muistutuksia nolla

Hakemuksiin pyydettiin syksyllä lausuntoja seitsemältä taholta, joista viisi myös jätti lausunnon. Yksikään niistä ei sisältänyt näkemyksiä, joiden mukaan lupaa ei tulisi myöntää tai että se tulisi myöntää merkittävästi hakemuksesta poikkeavana.

Muistutuksia tai mielipiteitä ei jätetty lainkaan. Koska asia ei vaikuta riitaiselta, lupaprosessi saattaa välttyä myös valituskierrokselta.

– Samoin tulkitsin lausunnoista, Aerila toteaa.

Valitusaikaa avin päätöksestä on kuukauden verran.

Pari kuukautta kilpailutukseen

Pelkkä lainvoimainenkaan lupa ei kuitenkaan vielä riitä töiden aloittamiseen, vaan ruoppaus edellyttää myös tarkkaa suunnitelmaa.

Sitä ei ole voitu tehdä etukäteen, koska asiaan mahdollisesti vaikuttavat lupamääräykset eivät ole olleet tiedossa. Aerilan mukaan ruoppauksen suunnittelu kestää noin kuukauden.

Ruoppausmassan välivarastointikentän suunnittelu on sen sijaan jo käynnistetty ja pian jo valmistumassakin, sillä kenttä on rakennettava valmiiksi ennen kuin ruoppaus voi alkaa.

Sekä kentän rakentaminen että ruoppaus edellyttävät lisäksi tarjouskilpailua.

– Kilpailutukset ja päätöksenteko valitusaikoineen vievät vajaat kaksi kuukautta.

Varastointi voi ratkaista

Aerilan mukaan ruoppauksen toteutus kesän ja loppusyksyn aikana on vielä mahdollisuuksien rajoissa. Se edellyttää kuitenkin sitä, ettei päätös aiheuta valituksia.

Luvan yksityiskohtiin hän ei ole vielä ehtinyt syventyä.

– Reagointiaika jää ika lyhyeksi, jos päätöksessä on jotakin lisävaatimuksia ruoppausmassojen käsittelyyn tai välivarastointikentän rakenteisiin.

Esimerkiksi Varsinais-Suomen ely-keskus muistutti omassa lausunnossaan, että pohjasedimentin tutkimuksiin liittyy aina epävarmuustekijöitä.

– Päätöksessä on varauduttava niin sanottuun pahimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon, jonka tässä tapauksessa on syytä perustua tutkimuksissa todettuihin sedimenttien haitta-aineiden enimmäispitoisuuksiin, ely totesi.

Ruoppaus ei ole varsinaisesti mitään uutta: Kanalin koko historia on taistelua mataloitumista vastaan – kasvillisuutta piti niittää muutaman vuoden välein jo 150 vuotta sitten

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut