Ruotsin kieltä tarvitaan työelämässä

Samkilla on menossa hanke, jossa kieltä opiskellaan työelämäkumppaneiden kanssa.

Vuosi sitten Turun yliopiston vararehtori Riitta Pyykkö oli huolissaan suomalaisten kaventuneesta kielitaidosta. Raumalla oltiin tuolloin huolissaan erityisesti ruotsin kielen huonosta osaamisesta (LS 3.4.2018).

Satakunnan ammattikorkeakoulussa otettiin koppi asiasta, ja niinpä lokakuussa alkoi kolmevuotinen hanke, jossa ruotsia voi opiskella vapaasti valittavina verkko-opintoina. Hanketta on rahoittamassa Svenska Kulturfonden, jolta Samk sai 80 000 euroa.

– Suullista kielitaitoa harjoitellaan usein vain luokassa tuttujen luokkakaverien kanssa, mutta kontaktit oikeaan elämään puuttuvat, Samkin ruotsin kielen lehtori ja tiimivastaava Mari Linna taustoittaa.

Työelämän kumppanit tärkeässä roolissa

Samkin hankkeessa oikeaa elämää tarjoavat muun muassa työelämän kumppanit, joiden luokse tehdään kurssien aikana opintokäyntejä. Maaliskuun alussa aloittanut kurssi vieraili tiistaina Lapissa Leimetissä ja Raumalla Motosealillä. Vierailukielenä oli tietenkin ruotsi.

Meneillään oleva kurssi kulkee nimellä Våga tala svenska eli uskalla puhua ruotsia. Ja uskallus on myös lisääntynyt.

– Olen nyt pitänyt ensimmäiset esitykseni ruotsiksi. Sitä ei olisi vielä syksyllä uskonut, aikuisopiskelija Marjo Jaspa kertoo.

Atro Karumo puolestaan on niitä, joilla ruotsi on jo hallussa, sillä hän on käynyt Porissa ruotsinkielistä koulua. Toiveena on, että ruotsia pystyisi aikanaan hyödyntämään myös työelämässä.

– Minä poltin seitsemännellä luokalla ruotsin kirjani koulun pihalla. Sitten muutamaa vuotta myöhemmin löysin itseni kesätöistä, jossa puhuttiin ruotsia, aikuisopiskelija Terhi Mäkelä naurahtaa.

Mäkelä olikin 20 vuotta työssä, jossa tarvitsi jatkuvasti ruotsia. Nyt hän soittaa viikottain Ruotsiin entiselle työkaverille, jotta ruotsin kieli säilyy.

– Suomessa on perinteisesti keskitytty liian usein virheisiin ja kielioppiin. Yritämme nyt tuoda opintoihin rohkeutta, halua ja motivaatiota, Mari Linna toteaa.

Yritysmaailma tarvitsee ruotsin osaajia

Motosealin toimitusjohtaja Kari Sallisen mukaan ruotsin osaajille on koko ajan tarvetta. Syntyy parempaa bisnestä, kun myy Ruotsiin ruotsin kielellä.

Samoilla linjoilla on Leimetin myyntipäällikkö Henri Vuorinen. Leimetin viennistä merkittävä osa suuntautuu Skandinaviaan, ja tällöin myyntityössä on ehdottoman tärkeää osata ruotsia.

– Erityisen hienoa on, että viesti kielien tärkeydestä tulee työelämäkumppaneilta, fysioterapian lehtori ja tiimivastaava Viveka Höijer-Brear huomauttaa.

Hankkeen opintojaksot ovat tarjolla myös SAMKin avoimen ammattikorkeakoulun opintotarjonnassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut