"Ruotsin lainsäädäntöä ei ole suunniteltu jengisotaa ja lapsisotilaita varten, mutta se muuttuu nyt"

Ruotsin pääministeri ilmoitti keskustelevansa poliisiylijohtajan ja puolustusvoimien ylipäällikön kanssa jengiväkivallan torjunnasta.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kertoo tapaavansa perjantaina maan poliisiylijohtajan ja puolustusvoimien ylipäällikön keskustellakseen siitä, miten puolustusvoimat voisi tukea poliisia jengiväkivallan torjunnassa.

Kristersson kertoi asiasta kansakunnalle torstai-iltana pitämässään puheessa.

– En voi kyllin vahvasti korostaa sitä, kuinka vakava tilanne on. Ruotsi ei ole koskaan aikaisemmin nähnyt mitään vastaavaa. Mikään muu maa Euroopassa ei ole nähnyt vastaavaa, Kristersson sanoi puheessaan Dagens Nyheterin mukaan.

Syyskuussa jo toistakymmentä ihmistä on kuollut jengeihin liittyvässä väkivallassa. Kolme ihmistä kuoli keskiviikkoiltana ja torstain vastaisena yönä ampumisissa ja räjähdyksessä.

Puheessaan Kristersson sanoi, että Ruotsin on tarpeen muuttaa lakejaan ja säädöksiään jengiväkivallan vuoksi. Erityisen ongelmallisena pääministeri näkee sen, että jengit käyttävät rikoksentekijöinä alaikäisiä.

– Ruotsin lainsäädäntöä ei ole suunniteltu jengisotaa ja lapsisotilaita varten, mutta se muuttuu nyt, hän sanoi.

Sotilaspoliisien toimivaltuuksien kasvattamista väläytettiin

Puolustusvoimat ei vierasta ajatusta poliisin tukemisesta, sanoi ylipäällikkö Micael Bydén Dagens Nyheterille. Hän kertoi olevansa valmis keskustelemaan sotilaallisen voimankäytön pelisäännöistä.

– Poliisiylijohtaja jätti jo joitakin vuosia sitten hallitukselle asiakirjan, jossa tyypillisinä esimerkkeinä mainittiin suojelu- ja tarkkailutehtävät, yksinkertaiset tehtävät, joilla vapautetaan poliisin resursseja, Bydén kertoi DN:lle.

Asevoimien käyttöä poliisin tukena hankaloittaa nykyinen asetus, jonka mukaan Ruotsin puolustusvoimien henkilöstöä ei saa käyttää tilanteissa, joissa he joutuisivat käyttämään pakottamista tai väkivaltaa yksilöitä kohtaan.

Bydénin mukaan esimerkiksi sotilaspoliisien toimivaltuuksia voisi tältä osin kasvattaa.

– Meillä on henkilökuntaa, jolla on poliisin koulutus ja tietämys poliisin toimivaltuuksista. Sotilaspoliisit osaavat tämän asian, Bydén sanoi.

Pääministeri Kristersson keskusteli torstaina puhelimitse poliisiylijohtaja Anders Thornbergin kanssa jengiväkivaltatilanteesta.

Lassi Lapintie, STT

Tästä on kyse: Jengiväkivalta värjäsi Ruotsin syyskuun verenpunaiseksi – 

Ruotsin rikollinen alamaailma on viime viikkoina kiehunut yli äyräidensä ja kuplinut pinnalle poikkeuksellisina väkivallantekoina, jotka ovat järkyttäneet tavallisten ruotsalaisten elämää. Kulunut syyskuu on ollut maan lähihistorian väkivaltaisimpia.

Torstaihin mennessä syyskuussa kaikkiaan 12 ihmistä oli kuollut iskuissa, joiden epäillään linkittyvän rikollisjengien keskinäisiin ja sisäisiin välienselvittelyihin. Torstain vastainen ilta ja yö olivat kaikkein verisimpiä, sillä räjähdyksessä kuoli yksi ihminen ja ampumisissa kaksi. Myös kuun aiemmat kuolonuhrit ammuttiin.

Ruotsin poliisi kertoi torstaina ottaneensa kiinni kaksi ihmistä Uppsalan lähellä Fullerössä edeltäneenä yönä tapahtuneen räjähdyksen vuoksi. Räjähdyksessä sai surmansa 25-vuotias nainen. Kahta epäillään murhasta ja törkeästä yleisen vaaran tuottamisesta.

Räjähdys tapahtui omakotitalossa. Kaksi taloa vaurioitui pahoin ja kolmeen muuhun tuli vaurioita.

– Toisesta vaurioituneesta talosta löytyi 25-vuotias nainen, joka oli loukkaantunut. Hänet kuljetettiin sairaalaan ambulanssilla. Sieltä ilmoitettiin myöhemmin, että hän on menehtynyt vammoihinsa, poliisin edustaja Pelle Vamstad kertoi Aftonbladet-lehdelle.

"Tilanne on epäinhimillinen"

Aftonbladetin omista lähteistään hankkimien tietojen mukaan räjähdyksessä kuolleella naisella ei ollut mitään tekemistä Ruotsissa roihahtaneen jengiväkivallan kanssa, johon räjähdys saattaa liittyä. Mahdollisesti uhriksi aiottu ihminen asuu sen sijaan toisessa vaurioituneista taloista.

– Tilanne on epäinhimillinen, käsittämätön ja äärimmäinen. Rikollisuus on saavuttanut mittakaavan, jollaista emme aiemmin ole nähneet, sanoi tiedotustilaisuudessa Uppsalassa poliisin edustaja Catarina Bowall.

Räjähdys tapahtui samalla alueella, missä viimeksi tammikuussa oli suuri poliisioperaatio. Tuolloin yhtä alueen taloista ammuttiin toistakymmentä kertaa. Tulituksen kohteeksi joutuneessa talossa oli sisällä ihmisiä.

Poliisin mukaan talossa asui Kurdikettuna tunnetun Foxtrot-rikollisjärjestön johtajan Rawa Majidin sukulaisia. Majid itse asuu Turkissa. Useiden viime aikojen väkivallanteoista uskotaan liittyvän juuri Foxtrotin sisäisiin välienselvittelyihin.Tukholman eteläpuolella ammuttiin

Tukholman eteläpuolella Jordbrossa puolestaan yksi ihminen kuoli ja toinen haavoittui ampumisessa. Poliisi kertoo ottaneensa ampumisesta epäiltynä kiinni kolme ihmistä. Molemmat uhrit haavoittuivat ampumisessa, toinen heistä vakavasti. Myöhemmin poliisi kertoi vakavasti haavoittuneen kuolleen.

Ampuminen tapahtui torstain vastaisena yönä juuri ennen keskiyötä. Poliisi kertoo tutkivansa asiaa murhana ja murhan yrityksenä. Poliisin tiedottajan Per Fahlströmin mukaan poliisi tutkii niin ikään, onko ampumisella yhteyttä muihin viime aikojen väkivallantekoihin.

Keskiviikkoiltana puolestaan poliisi sai hälytyksen ampumisesta Fruängenissä Tukholman eteläosassa. Paikalliselta urheilukentältä löytyi vakavasti ampumisessa haavoittunut mies, jota hoidettiin paikan päällä, mutta hän kuoli vammoihinsa.

STT, TT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut