Ruotsin viranomaiset: Nord Stream -kaasuputkien vauriot varmistuivat sabotaasiksi

Kaasuputken vaurioitumisesta kertovia kuplia Ruotsin talousvyöhykkeellä Itämeressä syyskuussa.
Kaasuputken vaurioitumisesta kertovia kuplia Ruotsin talousvyöhykkeellä Itämeressä syyskuussa. Kuva: Handout

Nord Stream -kaasuputkien syyskuussa paljastuneet vauriot ovat tutkinnassa varmistuneet sabotaasiksi, kertovat Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo sekä syyttäjä. Viranomaisten mukaan kaasuputkien läheltä on otettu talteen runsaasti vieraita esineitä, joissa on jäämiä räjähdysaineista.

Tutkimukset jatkuvat edelleen tarkempien johtopäätösten tekemiseksi sekä mahdollisen syyllisen selvittämiseksi. Syyttäjä Mats Ljungqvistin mukaan tutkimuksissa tarvitaan nyt työrauhaa eikä asiasta aiota tiedottaa tässä vaiheessa enempää.

Vuodot Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputkissa havaittiin 26.–27. syyskuuta. Vuotokohtia oli kaikkiaan neljä: kaksi Ruotsi ja kaksi Tanskan talousalueella. Talousalue (EEZ) ei ole minkään maan aluevettä vaan kansainvälistä merialuetta.

Seismologiset mittaukset sekä Tanskassa että Ruotsissa rekisteröivät vuotokohtien lähellä räjähdyksiä jo ennen vuotojen havaitsemista.

Nord Stream -kaasuputket kulkevat Venäjältä Saksaan. Kaasuputkiyhtiön suurin omistaja on venäläinen kaasujätti Gazprom.

Myös putkiyhtiö Nord Stream AG on suorittanut Ruotsin talousalueen vauriopaikalla omia tutkimuksiaan. Yhtiö kertoi aiemmin tässä kuussa löytäneensä merenpohjasta kaksi 3–5 metrin syvyistä kraatteria, jotka ovat ihmistoiminnan aiheuttamia. Kraatterit sijaitsevat 248 metrin päässä toisistaan.

Kraatterien välinen osuus kaasuputkesta on tuhoutunut, ja osia putkista on levinnyt ainakin 250 metrin säteelle, Nord Stream tiedotti.

Venäjä on syyttänyt kaasuputkien tuhoamisesta Britanniaa, joka on torjunut väitteet Venäjän yrityksenä siirtää huomio pois maan käymästä hyökkäyssodasta Ukrainassa.

STT