Rynnäkkökiväärillä muita alokkaita päähän osoitelleelle ehdollista vankeutta – uhkasi myös pistää "vasikalle kuulan kalloon"

Tuomio tuli laittomista uhkauksista, palvelusrikoksesta ja niskoittelusta.

Säkylässä varusmiespalvelustaan viime vuonna suorittanut turkulaismies on tuomittu Satakunnan käräjäoikeudessa puolen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kolmesta laittomasta uhkauksesta, palvelusrikoksesta ja niskoittelusta. Kerroimme asiasta jo syytevaiheessa: Syyte: alokas osoitteli tuvassa toisia rynnäkkökiväärillä ja painoi liipaisimesta – kertoi toimineensa "huumorimielellä"

Syyttäjän mukaan mies osoitteli kolmea muuta alokasta rynnäkkökiväärillä päähän. Teot tapahtuivat syyskuussa 2021.

Osoittelun lisäksi mies painoi myös liipaisimesta. Patruunapesä oli tyhjä, joten kyseessä oli niin sanottu "tyhjä laukaus".

Kohteet eivät kuitenkaan voineet sitä tietää.

– Asianomistajat ei voinut tapahtumahetkellä tietää varmuudella sitä, oliko vastaajan aseessa patruunaa pesässä vai ei. Jos näin olisi ollut, olisi asianomistajalle käynyt ensimmäisenä teon ja uhkailun kohteeksi joutuneista huonosti, tuomiossa todetaan ensimmäisenä osoittelun kohteeksi joutuneen miehen kohdalla.

Uhkasi pistää "vasikalle kuulan kalloon"

Teoista syytetty mies ei oman kertomansa mukaan ottanut koko asiaa tosissaan ja piti sitä lähinnä huumorina.

Oikeuden mukaan uhrit ovat pitäneet tekoa vakavasti otettavana. Se on myös ahdistanut heitä jälkeenpäin.

Miehet kertoivat tapahtuneesta esimiehilleen. Tämä johti myös siihen, että tekijä pyrki selvittämään tapahtuneesta "vasikoineen" henkiliöllisyyttä ja uhkasi tämän löytäessään "pistää kyseiselle vasikalle kuulan kalloon", mikä on myös osaltaan saanut aikaan tunteen siitä, että miesten turvallisuus oli uhattuna.

Teko on oikeuden arvion mukaan ollut kaikkineen tahallinen ja täyttää tältä osin laittoman uhkauksen tunnusmerkistön.

Palvelusta lykättiin tapahtuneen vuoksi

Syyte palvelusrikoksesta tuli siitä, että mies otti kiväärin mukanaan tupaan. Se on Porin prikaatin palvelusohjeen tupajärjestyksen mukaan kiellettyä.

Niskoittelusyyte taas liittyi kokonaan eri tapahtumiin. Mies oli jättänyt noudattamatta aliupseerien käskyjä muun muassa pedin petaamisesta.

Oikeus määräsi miehen puolen vuoden vankeusrangaistukseen, joka voitiin tuomita ehdollisena. Tuomiosta käy ilmi, että miehen palveluksen suorittamista on tapahtuneen vuoksi lykätty, ja oman käsityksensä mukaan hän menee uudelleen palvelukseen vuonna 2024.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut