Rysäpäätös uusiksi, suurin osa haetuista paikoista myönnettiin

Vain Aikon Leppäkarit jäivät ulkopuolelle ahventen parhaana kutualueena.

Iso osa myönnetyistä rysäpaikoista sijoittuu Rauman sisäsaaristoon Petäjäksen väylän ja Kaskisten saaren väliselle alueelle.

Lupa isorysien pitämiseen Rauman saaristossa on myönnetty lähes kalastajan alun perin hakemalla tavalla.

Kaupunginhallitus päätti, että vaihtoehtoisia rysäpaikkoja voi olla 13 ja käytössä kerrallaan 6 isorysää.

Raumalainen Pullan Kala Oy oli hakenut yhteensä 15 rysäpaikkaa. Kaupunginhallitus rajasi kuitenkin ulkopuolelle kaksi Aikon Leppäkarien rysäpaikkaa.

Ne on luokiteltu ahventen parhaan poikastuotantoalueen luokkaan vedenalaisen luonnon monimuotoisuuden Velmu-mallinnuksessa.

Lupa laveni

Uusi lupapäätös pyörtää aiemman ympäristö- ja lupalautakunnan myöntämän luvan, joka oli nykypäätöstä suppeampi.

Lautakunta olisi sallinut vain 2 isorysän pitämiseen ainoastaan 4:llä Aikonmaan saaren isorysäpaikalla.

Kaupunginhallitus kallistui kuitenkin useampaan rysään ja rysäpaikkaan.

Aikonmaan lisäksi sallitut rysäpaikat sijaitsevat Karvatin saaren ja Karvatinkloppien eteläpuolella sekä Kaskisten ja Kaurasten saarten sekä Petäjäksen väylän läheisillä alueilla.

Kaksi toista mieltä

Rysäratkaisu syntyi kaupunginhallituksessa äänestyksen 0–7, 2 tyhjää jälkeen. Pohjaesitys kaikkien 15 rysäpaikan hyväksymisestä ei saanut keneltäkään kannatusta.

Samu Vahteristo (kok.) esitti ja Kalle Leppikorpi (sd.) kannatti, että muut rysäpaikat hyväksytään, mutta Aikon Leppäkarien kaksi paikkaa jätetään pois.

Tästä olivat samaa mieltä kaikki muut kaupunginhallituksen jäsenet paitsi Sari Seimelä (sd.) ja Sirpa Viitanen (sd.), jotka äänestivät tyhjää.

Aiemmassa äänestyksessä kaksikko oli sitä mieltä, että aiempi lautakunnan päätös tulisi pitää voimassa. Tämä ehdotus hävisi Vahteriston esitykselle äänin 7–2.

Seimelä ja Viitanen jättivät lisäksi eriävän mielipiteen siitä, ettei kaupunginhallitus päättänyt palauttaa asiaa ympäristö- ja lupalautakunnalle.

Merkittävä valolla

Lupapäätöksen mukaan pyydysten merkitsemiseen on kiinnitettävää erityistä huomiota vilkkaammin liikennöidyillä Karvatinkloppien alueella sekä Petäjäksen ja Kaskisten välisellä alueella.

Kaskisten eteläpuolella ja kaakkoiskärjessä olevien rysien eteläisin osa on merkittävä valolla, jotta ne ovat havaittavissa myös pimeään aikaan. Valomääräys koskee lisäksi rysiä, jotka sijaitsevat Petäjäksen pohjoispuolitse kulkevan venereitin lähellä.

Lupa on voimassa vuodet 2022–2024. Lupamaksu on 110 euroa rysältä per vuosi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut