S-ryhmä ja Kesko edelleen maailman suurimpien joukossa

S-ryhmä ja Kesko ovat edelleen maailman 250 suurimman vähittäiskaupan yrityksen joukossa. S-ryhmä kasvattaa etumatkaansa Keskoon. Kesko on kuitenkin noussut maailman 10 suurimman monialaisen vähittäiskaupan yrityksen joukkoon. Verkkokauppa jatkaa vahvaa kasvuaan.

Asiantuntijayritys Deloitte on listannut jälleen maailman 250 suurinta vähittäiskaupan toimijaa ja Suomesta listalle ovat yltäneet S-ryhmä ja Kesko. S-ryhmä on noussut sijalle 71 viime vuoden 78. sijalta ja kasvattanut eroaan Keskoon, joka putosi sijalta 112 sijalle 121. Listaus perustuu tilikauden 2013 liikevaihtoihin.

Maailman suurin vähittäiskaupan toimija on edelleen Wal-Mart, joka on 476,3 miljardin dollarin liikevaihdollaan peräti neljä kertaa suurempi kuin toiseksi noussut Costco. Kolmanneksi nousi Carrefour, ja viime vuonna listan toisena ollut Tesco on pudonnut viidennelle sijalle. Lidl-kauppaketjun omistava Schwarz Group on noussut listalla neljänneksi.

Top 250 -listalla laskenut Kesko on kuitenkin noussut maailman 10 suurimman monialaisen vähittäiskaupan toimijan joukkoon. Samalla listalla ovat myös muun muassa Marks and Spencer Group ja El Corte Inglés, jotka niin ikään toimivat useammalla kuin yhdellä vähittäiskaupan saralla.

Vaikka maailman 10 suurimman vähittäiskaupan yrityksen joukkoon ei ole vielä noussut yhtään yritystä Aasiasta, vähittäiskauppa kasvaa siellä nopeimmin. Samanaikaisesti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ajat ovat haastavat ja kaupan yritysten kasvu on hidastunut. Maailmanmarkkinoita hallitsevat kova kilpailu, hintapaine ja hidastunut kasvu.

- Vähittäiskauppa muuttaa nyt muotoaan. Nopeus, innovointi, rohkeus ja kuluttajien kohtaaminen uudella tavalla tulevat olemaan keskeisiä menestystekijöitä. Kauppojen pitää saada tuotteet nopeasti markkinoille ja kuluttajille sekä vastata kuluttajien vaatimuksiin ja tiedontarpeeseen entistä nopeammin. Samalla kuluttajatiedon runsaus antaa yrityksille mahdollisuuden uudenlaiseen innovointiin, sanoo Deloitten kaupan alan ja kuluttajatuotteiden toimialajohtaja Jussi Sairanen.