Saaristolaistunnelmiin Santtion uusiutuneessa kesäteatterissa: meri näkyy ja tuntuu teatteriyhdistys Faken Myrskyluodon Maijassa

| Päivitetty

Santtion kesäteatterin katsomosta pilkottaa meri aiempaa enemmän. Se on oleellinen asia Myrskyluodon Maijassa, jonka tapahtumat sijoittuvat ulkosaaristoon.Ohjaaja Lauri Ketonen sanoo halunneensa avata näkymää merelle. Harmaa ulkorakennus on siirretty rannasta kahvilarakennukseksi ja pukuhuonerakennus siirretty kokonaan pois.

– Halusin näyttämökuvasta mahdollisimman riisutun, lavaste-elementtejä ei paljoa ole. Teos esitetään täällä sellaisena kuin se on. Miljööllä on Myrskyluodon Maijassa iso merkitys ja tämän teoksen tekeminen lähti nimenomaan tästä paikasta.

Ohjaajan riisuttu estetiikka ulottuu myös tekstiin, ja Jussi Helmisen kirjoittamaa dialogia on omiin tarpeisiin karsittu.

– Samalla sitä on tuotu lähemmäs ihmisiä muuttamalla sitä puhekieliseksi. Sama maanläheisyys toistuu myös puvustuksessa.

Arjen yläpuolelle musiikkinäytelmän nostaa kuitenkin Sonja Sorvolan suunnittelema koreografia.

– Liikekieli on selkeästi irti realismista.

Musiikkinäytelmään liittyy Ketoselle nostalgiaa, sillä teos on hänen ensikosketuksensa teatteriin. Hän esitti Maijan ja Jannen Mikael-poikaa musikaalissa 1992 Uudenkaupungin teatterissa.

– Takaraivossa oli aina se, että teen tämän vielä joskus. Kun vastaan tuli tämä paikka, oli sen aika.

Naisen tarina

Anni Blomqvistin romaanisarjaan perustuva Maija on Jussi Helmisen näyttämöversiossa jo vanha nainen, jonka muistikuvissa palataan ajassa taaksepäin. Vanhana Maijana nähdään Kati Nordman Raumalta ja nuorena raumalaislähtöinen Anna Rosaliina Kauno Porista.

Ohjaaja näkee musiikkinäytelmän nimenomaan naisen tarinana. Nuoren tytön, joka päätyy pakkoavioliiton seurauksena eristyksiin ulkosaaristoon.

– Sopeutumisen kautta tapahtuu kasvu ja sen myötä kasvaa myös rakkaus.

Naisen tarinaa alleviivaa ohjaajan mukaan myös esityksen musiikkia tulkitsevat raumalaisten Deli- ja Impromptum -lauluryhmien laulajat, jotka edustavat näyttämöllä naiskohtaloita.

Iso työryhmä

Merenrantanäyttämöllä vilistää iso joukko esiintyjiä. Ohjaaja Ketonen laskee vahvuudeksi 27. Joukossa on myös lapsia, kuten kuusivuotias Kerttu Koitila ja hänen isoveljensä Sisu.

– Mukana on Faken vanhoja konkareita, mutta paljon myös ensikertalaisia, ohjaaja sanoo.

Vakiokasvoihin lukeutuu kaikissa Faken produktioissa näytellyt, Turussa asuva Markus Vatka, joka tulkitsee Jannen roolin.

– Lauri on aina antanut vapaat kädet tarjota asioita. Jannen rooliin olen hakenut välittömyyttä ja krouvia hyväntahtoisuutta ja yrittänyt tehdä roolia myös ilon kautta.

Myös ohjaaja korostaa vakavien ja keveämpien elementtien tasapainoa.

– Esityksessä voi olla todella koomisia hetkiä ja se voi silti olla vakavasti otettavaa draamaa.

Mårtenssonia ei saatu

Esityksen musiikki on Matti Puurtisen säveltämää. Myös Fake yritti turhaan saada esitykseen Lasse Mårtenssonin alkuperäissävellystä tämän oikeuksia valvovalta perikunnalta siinä onnistumatta.

– Monet ovat sitä yrittäneet aikojen saatossa, mutta kyseessä on perikunnalta periaatepäätös, Ketonen sanoo.

Musiikilla on teoksessa iso merkitys ja esityksen äänimaailmaan on yleisesti haettu meren tuntua.

– Musiikki luo vahvasti tunnelman. Puurtisen musiikissa on kauniit melodiat, joista monet kappaleet ovat tunnistettavia.

Ensi-iltaan on vajaa viikko, ja harrastajilla on vielä viimeisen puristuksen aika. Rannassa harjoitellaan liki joka ilta.

– Koronasta huolimatta olemme selvinneet hienosti, mutta tänne loppupäähän on kasaantunut paljon tekemistä, ohjaaja sanoo.

Koko työryhmä on innoissaan päästessään esiintymään.

– Kaiken koetun jälkeen ei kannata vähätellä esittävän taiteen merkitystä, nyt jos koskaan se tarjoaa hetken hengähtää ja irtautua arjesta.

Santtion kesäteatterin palvelut ovat täksi kesäksi parantuneet. Kyläyhdistys on rakentanut Ravakan tuella katsomoon katoksen äänentoistoineen sekä uuden wc-rakennuksen alueelle.

Myrskyluodon Maijan ensi-ilta Santtion kesäteatterissa 10.7.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut