Saariston rengastiet vetivät ennätyksellisesti pyöräilijöitä ja matkustajia

Entistä useampi vuokrasi kesällä pyörän lähteäkseen kiertämään rengasteitä, mutta moni lähtee myös omallaan, kertoo Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen tiedotteessa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Saariston rengasreiteillä oli yhteenlaskettuna ennätysmäärä matkustajia kuluneen kesän aikana, yhteensä yli 48 000, tiedottaa Visit Naantali. Kasvua edellisvuoteen kertyi noin 14 prosenttia.

Saariston Rengastien kokonaisuudessaan kiersi reilut 21 000 matkustajaa ja Pienen Rengastien noin 27 000 matkustajaa.

Pyöräilijöiden osalta kesä oli tilastointihistorian vilkkain, koska yhteensä 3 223 pyöräilijää kiersi Pienen Rengastien ja 2 822 pyöräilijää Saariston Rengastien kokonaisuudessaan. Viime vuoteen määrät nousivat 22 ja 16 prosenttia.

Parhaillaan on käynnissä esimerkiksi Pienen Rengastien kehittämishanke kevyelle liikenteelle.

Myös Varsinais-Suomen ely-keskus on seurannut rengasteiden liikenteen kehittymistä.

– Meidän pääasiallinen tehtävämme on huolehtia saariston vakituisen asutuksen kuljetuspalveluista, mutta tiedostamme matkailun kasvavan merkityksen saariston elinvoimaisena säilymiseen. Tästä syystä rengasreittien tukeminen on täysin perusteltua. Mikäli matkustajamäärien kasvu jatkuu, on täysin mahdollista, että jossain vaiheessa rengasreitit voisivat toimia täysin markkinaehtoisesti, toteaa saaristoliikenteen asiantuntija Jari Nieminen.

Saariston Rengastien kokonaispituus on noin 250 kilometriä ja se kulkee Turusta Kaarinan, Paraisten, Nauvon, Korppoon, Houtskarin, Iniön, Kustavin ja Taivassalon kautta Naantaliin ja takaisin Turkuun. Pieni Rengastie on noin 120 kilometriä pitkä rengasreitti, joka kulkee Turusta Paraisten, Nauvon ja Seilin saaren kautta Rymättylän Hankaan ja sieltä Naantalin kautta takaisin Turkuun. Saariston rengastiet aukeavat ensi kesänä 15.5.2020.