Säästöpaineet eivät lamauta – ylioppilasteatteria tehdään täysillä

Ylioppilasteatteri Qme valmistautuu ensi-iltaan ja harjoittelee jo tiiviisti kevään speksiä.

| Päivitetty

Ylioppilasteatteri Qmessa on hyvä draivi, vaikka Turun yliopiston muutosneuvottelut ovat aiheuttaneet epävarmuutta ja pahaa mieltä. Teatterin aktiivit vasemmalta lukien: Kirsi Lahtinen, Julia Lähdemäki, Nora Snellman, Sini-Pilvi Hautamäki, Mila Aaltonen, Lauha Kilpeläinen ja Essi Suuriniemi.

Ylioppilasteatteri Qme:n toiminta vilkastunut koronan aiheuttaman tauon jälkeen. Tällä viikolla opettajaopiskelijoiden teatteri tuo ensi-iltaan uuden tekstin. Brummissa esitetään Ronja Jylhän ohjaamaa Paras tyttö -näytelmää, joka on Raumalle muuttaneen Sari Gyldénin draama.

Se kertoo sisaruksista, jotka tapaavat toisensa vuosien välirikon jälkeen. Näytelmä seuraa sisarusten monimutkaisia ihmissuhteita ja pureutuu siihen, mikä lopulta ajoi heidät erilleen.

Näytelmä on jatkoa ylioppilasteatterin tavoitteelle tuoda esille uusia näytelmätekstejä.

– Se on meidän tehtävämme ylioppilasteatterina, luoda uutta ja tuoda uusia tekijöitä esille, sanoo Qmen speksin tuottaja Essi Suuriniemi.

Paras tyttö jäi haaviin jo korona-aikana, kun ylioppilasteatteri haki näytelmätekstejä sosiaalisessa mediassa. Haku tuotti muutaman uuden käsikirjoituksen.

Näytelmää esitetään Brummissa 23.11.–1.12.

Speksi on suurin ponnistus

Interaktiivista opiskelijateatteria, speksiä, joka on ylioppilasteatterin suurin produktio, päästiin esittämään jo viime keväänä. Sen sijaan vuoden 2020 speksi jäi esittämättä.

Uutta harjoitellaan parhaillaan. Sen käsikirjoitus on Suuriniemen ja ensi-ilta on maaliskuussa.

– Perinteistä teatteria Qmessa tekee pieni joukko, alle kymmenen harrastajaa, mutta speksi työllistää 30–40, laskee Sini-Pilvi Hautamäki.

Korona-aika söi harrastajajoukkoa, ja ison joukon keräämisessä on ollut normaalia enemmän työtä. Osallistujia speksiin haetaan avoimen haun kautta.

Teatteri tukee opiskelua

Teatterin harrastaminen tukee opiskelua. Opettajiltakin vaaditaan heittäytymistä ja reagointia yllättävissä tilanteissa, sanoo Suuriniemi. Hän on juuri käynyt vetämässä draamatuntia Normaalikoulussa.

– Ammatissa voi varmasti ammentaa kokemuksesta ylioppilasteatterista, hän sanoo.

Teatteriharrastus tuo myös mielekkyyttä opiskeluun. Ovet ovat avoinna kaikille.

– Harrastuksen parissa opiskelijoilla on mahdollisuus toteuttaa itseään ja kokeilla erilaisia pestejä teatteriproduktioissa, sanoo Suuriniemi.

Hän itse sai toteuttaa oman haaveensa kirjoittamisesta, kun sai mahdollisuuden käsikirjoittaa speksin.

Nora Snellman nostaa tärkeäksi myös uusiin ihmisiin tutustumisen

– Speksissä ei ole väliä minkä ikäinen olet, mitä opiskelet tai millä vuosikurssilla olet, produktiot hitsaavat kaikki yhteen, hän sanoo.

Teatteria kaikille

Qmelaiset korostavat myös ylioppilasteatterin merkitystä ympäröivässä yhteisössä, Rauman kaupungissa. Esityksiä ei tehdä vain opiskelijoille, vaan ne ovat avoimia kaikille.

– Ylioppilasteatteri on osa Rauman kulttuuria, korostaa Hautamäki.

Esitykset ovatkin löytäneet yleisönsä ja ylioppilasteatterin esityksiä osataan jo odottaa, teatterilaiset sanovat.

– Ensi vuonna teemme yhteistyötä myös Rauman nuorisoteatterin kanssa ja esitämme maksutta speksin heille, kertoo Suuriniemi.

Toimintaa jo 20 vuotta

Ylioppilasteatteri Qme on perustettu 1999, speksejä on esitetty seitsemän vuoden ajan.

– Speksimme on tiettävästi ainoa Suomessa, jossa on vain opettajaopiskelijoita, Suuriniemi sanoo.

Julkisuudessa vellova keskustelu Turun yliopiston säästöpaineista on vaikuttanut myös kampuksen teatteriin. Se on aiheuttanut paljon pahaa mieltä ja epävarmuutta.

Lakkautusuhka osui Lauha Kilpeläisen mukaan pahaan saumaan.

– Juuri oli noustu haudasta koronan jälkeen.

Lamaantuneita ylioppilasteatterissa ei kuitenkaan olla.

– Kehitämme toimintaamme osana kampuksen elämää, ja nyt jos koskaan opiskelijateatterin positiivista näkyvyyttä tarvitaan. Meillä on täällä hyvä henki, Essi Suuriniemi korostaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut