Sähköinen ajoneuvojen rekisteröinti käyttöön joulukuussa

Ajoneuvojen rekisteröinti on mahdollista hoitaa sähköisesti joulukuusta alkaen. Vanhat käytännöt säilyvät uusien rinnalla sähköisistä palveluista huolimatta.

– Otamme ensimmäisten joukossa koko maailmassa käyttöön sähköisen rekisteröinnin, jonka ansiosta rekisteröintitoimenpiteiden hoito on mahdollista täysin sähköisesti, ilman perinteisiä paperisia rekisteröintitodistuksia, kertoo Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro.

Ajoneuvojen omistajien arjessa lakimuutos näkyy siten, ettei rekisteröintitodistuksen ensimmäistä osaa tarvitse vuoden 2017 alun jälkeen pitää mukana muilla kuin perävaunullisilla ja raskailla ajoneuvoilla Suomen teillä kulkiessa.

Paperista rekisteröintitodistusta ei myöskään anneta automaattisesti muille kuin raskaille ajoneuvoille, mutta se on edelleen mahdollista saada pyydettäessä Trafi oma asiointi -palveluista tai rekisteröintitoimipisteistä.

Sähköinen rekisteröinti vaikuttaa myös autokauppaan.

Paperisen rekisteröintitodistuksen toisen osan lisäksi autokaupat on mahdollista hoitaa kertakäyttöisellä, kaksi viikkoa voimassa olevalla sähköisellä varmenteella, jonka ajoneuvon omistaja voi hakea Trafin verkkopalvelusta kellon ympäri.

Vastaava malli on ollut käytössä veneiden rekisteröinnissä jo viime vuoden elokuusta asti.