Sähköinen resepti kaatunut - reseptilääkkeen saa, jos tarve on akuutti

Sähköisen reseptin toiminnassa havaittiin keskiviikkoaamupäivänä häiriö. Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio​
Sähköisen reseptin toiminnassa havaittiin keskiviikkoaamupäivänä häiriö. Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio​

Sähköisen reseptin toiminnassa havaittiin häiriö keskiviikkoaamupäivänä ennen yhtätoista. Tällä hetkellä häiriö koskee kaikkia palveluita, eli potilastiedon arkiston, sähköisen reseptin ja Omakanta-palvelun käyttö ei ole mahdollista.

Länsi-Suomen toimitus sai puolen päivän jälkeen yhteydenottoja henkilöiltä, jotka eivät olleet saaneet reseptilääkkeitään apteekista.

Kanta-palveluista kerrotaan, että häiriö ei estä reseptilääkkeen saamista apteekeista akuuteissa tapauksissa.

- Apteekkariliitolla on toimintaohjeet tällaisten tilanteiden varalle. Jos on akuutti tarve saada lääke, niin kyllä se pitää saada. Jos lääkettä on ollut asiakkaalla vielä jäljellä, silloin varmasti on kehotettu tulemaan myöhemmin uudestaan, kertoo Pirjo Ikävalko Kanta-palveluiden viestinnästä.

Myöskään lääkärit eivät pysty tällä hetkellä kirjoittamaan reseptejä sähköisinä. Tällä hetkellä lääkärien on turvauduttava paperiseen versioon.

- Tulevaisuudessakin vuonna 2017, kun sähköiset reseptit muuttuvat pakollisiksi ja paperiset poistuvat käytöstä, tällaisia poikkeustilanteita varten uusi laki antaa mahdollisuuden käyttää tarvittaessa myös paperista reseptiä, Ikävalko sanoo.

Asiasta tiedotetaan lisää kello 14 tai tilanteen muuttuessa.