Sähkön hintakurimus helpottaa keskiviikkona – keskihinta romahtaa viiteen senttiin kilowattitunnilta

Olkiluoto 3:n on ennakoitu palaavan sähköntuotantoon vielä tiistain aikana. Lisäksi tuulivoiman tuotanto lisääntyy reippaasti keskiviikkona.

Tiistain ankaran hintapiikin taittumiseen vaikuttaa, että sähkön tarjonnan odotetaan kasvavan. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Pörssisähköä käyttävät kotitaloudet saavat keskiviikkona merkittävästi helpotusta hintoihin, ilmenee sähköpörssi Nord Poolin tiedoista.

Pörssisähkön keskimääräinen hinta laskee keskiviikkona 5,3 senttiin kilowattitunnilta, kun tiistain keskihinta on 35,7 kilowattituntia. Hinnoissa on mukana arvonlisävero.

Korkeimmillaan pörssisähkön hinta keskiviikkona on heti vuorokauden alussa kello 00–01, jolloin sähkö maksaa 12,2 senttiä kilowattitunnilta.

Tiistain ankaran hintapiikin taittumiseen vaikuttaa, että sähkön tarjonnan odotetaan kasvavan. Olkiluoto 3:n ennakoidaan palaavan tiistaina sähköntuotantoon. Lisäksi ennusteiden mukaan tuuli voimistuu keskiviikkona, mikä lisää huomattavasti tuulivoiman tuotantoa.

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto keskeytyi turbiinilaitoksella havaitun vian vuoksi sunnuntai-iltana. Ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima on arvioinut, että Olkiluoto 3 saataisiin takaisin sähköntuotantoon tiistaina kello 18.

Suomessa tuulivoiman tuotanto on ollut maanantain ja tiistain aikana vaisua heikkojen tuuliolosuhteiden vuoksi. Keskiviikkona tuulen odotetaan voimistuvan, ja kantaverkkoyhtiö Fingridin ennusteen mukaan tuulivoiman tuotanto yltää keskiviikkona parhaimmillaan jopa yli 5 000 megawatin tehoon. Se on paljon, sillä Fingridin ennusteessa käytetty tuulivoiman kokonaiskapasiteetti on runsaat 6 400 megawattia.

Iiro-Matti Nieminen, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut