Sähköpatterit kylmenivät yllättäen – Rauman Energia Sähköverkko testasi alkuviikosta tehon rajoitusta tietyissä talouksissa

Kokeilun taustalla on sähköverkon jouston lisääminen ja varautuminen sähköpulaan ilman kiertäviä sähkökatkoja. Selvitimme myös, miten tehonrajoitus on toteutettu käytännössä.

| Päivitetty

Länsi-Suomen lukija hämmästyi, kun hänen sähköpatterinsa yllättäen muuttui viileäksi keskellä päivää, vaikka muuten sähkölaitteet toimivat normaalisti. Patteri ei kuitenkaan ollut hajonnut, vaan asiaan löytyi selkeä syy.

Länsi-Suomen lukija ihmetteli alkuviikosta, kun kodin patterit muuttuivat yllättäen aivan haaleiksi ja tupa alkoi viilentyä. Lukijalla on kotonaan sähkölämmitys. Valaistus ja muut sähkölaitteet kuitenkin toimivat normaalisti.

Talon asukas oli kuullut, että viilentyminen voisi liittyä viime talvena paljon puhututtaneisiin kiertäviin sähkökatkoihin.

Hän kuitenkin ihmetteli, ettei asiasta tiedotettu mitään.

Tiedustelimme asiaa Rauman Energia Sähköverkko Oy:n verkkojohtaja Marko Silokoskelta.

Keskeytettiinkö sähkönjakelu alkuviikosta joissain talouksissa?

– Joissain talouksissa rajotettiin tehoa parin tunnin ajan. Näillä talouksilla on käytössää ohjattu tuote, jolloin he ovat hyväksyneet, että sähkön tehoa voidaan rajoittaa tarvittaessa. Tämä näkyy myös kuukausimaksussa, joka on jonkun verran halvempi.

– Tällaisia talouksia, joissa on ohjattu tuote, on Rauman Energian Sähköverkolla noin 1 700. Yhteensä asiakkaita on noin 22 000. Tässä tehon rajoituksessa meillä oli mukana kolme testiryhmää.

Miksi tällainen testi tehtiin nyt? Ja onko niitä mahdollisesti tulossa lisää?

– Viime talvena puhuttiin paljon näistä kiertävistä sähkökatkoista, joita ei lopulta tullut. Tänä talvena asiasta ei juuri ole puhuttu. Sähkön riittävyys, varsinkin pääkaupunkiseudulla, on kuitenkin edelleen ongelma. Nyt halusimme testata, millaisia vaikutuksia tehon rajoituksella on ja miten se toimii.

–  Vastaavia testejä tullaan tekemään myös jatkossa. Sopiva ajankohta testeille on kylmä sää, mutta ei kuitenkaan erityisen kova pakkanen. Tulevat testit tehdään kohteisiin, jotka eivät olleet mukana tämän viikon testauksissa.

Miksi asiasta ei tiedotettu asiakkaita etukäteen?

– Halusimme selvittää, huomataanko sähkön tehon rajoitusta mitenkään ja meneekö jotain ehkä rikki. Meille tuli alle kymmenen yhteydenottoa asiasta, mikä oli vähemmän kuin ennakkoon odotimme.

Kuinka merkittävästi sähkön tehon rajoittaminen vaikuttaa lämpötilaan?

– Sähkön tehoa rajoitettiin talon kytkennöistä riippuen muutamasta patterista koko lämmitykseen. Parissa tunnissa lämpötila voi hetkellisesti laskea siis muutaman asteen. Tuossa ajassa ei voi kuitenkaan esimerkiksi putket jäätyä.

– Tällainen tehon rajoittaminen oli hyvin normaali käytäntö vielä 30–40 vuotta sitten. 90-luvulla tällainen järjestelmä purettiin, kun sähkön siirto ja myynti eriytettiin. Ajateltin, ettei sellaiselle ole tarvetta. Kyllähän sähköä riittää. Nyt Venäjän hyökkäyssodan myötä tilanne on taas muuttunut: sähköä ei enää riitäkään.

Juttua päivitetty 9.51: Täsmennetty muutamia Silokosken sitaatteja. Klo 10.47 lisätty osio tehonrajoituksen teknisestä toteutuksesta.

Näin tehorajoitus käytännössä toimii – ja tästä syystä

Alkuviikolla tehty kokeilu vaikutti kausiohjatun verkkopalvelun asiakkaisiin hyvin eri tavoin. Tämä johtuu tehonrajoitusmahdollisuuden toteutustavasta kiinteistöissä.

Käytännössä rajoitus on rakennettu sähkömittariin asennetulla kytkimellä. Sitä voidaan tässä yhteydessä kutsua tehonrajoitusreleeksi.

Rajoitustilanteessa verkkoyhtiö voi "sammuttaa" releen takana olevat sähkölaitteet

– Tämä pudottaa yksikön eli yhden tai useamman sulakkeen takana olevan ryhmän. Lämmitys on yleensä kytketty omana ryhmänään, Marko Silokoski selittää.

Tarkoitus on, että rajoitus leikkaa nimenomaan lämmitystä, koska sen teho on suuri.

Todellisuudessa tehonrajoitusreleen laukeamisen vaikutus on eri asiakkailla erilainen. Verkkopalvelusopimuksessa releen taakse on edellytetty liitettävän vähintään kolmasosa lämmitystehosta.

Jossakin tämä voi tarkoittaa esimerkiksi vain yhtä sähköpatteria.

Monissa rajoitusmahdollisuudella varustetuissa kiinteistöissä rele ohjaa kuitenkin huomattavasti suurempaa kuormaa, jopa koko lämmitystä.

Yksi alkuviikolla toteutetun testin tarkoitus olikin selvittää, mikä tilanne käytännössä on. Asiakaskohtainen tarkastelu on Silokosken mukaan vielä kesken, mutta ensimmäinen arvio on jo tehty.

– Laskin, että keskimäärin olisi pudonnut noin kolme kilowattia tai enemmänkin. Vaikuttaa hyvältä.Tehonrajoitusrele on osa laajaa kokonaisuutta, jolla pyritään lisäämään sähköjärjestelmän niin sanottua joustoa. Taustalla on muun muassa voimakkaasti vaihteleva tuulivoimatuotanto.

– Kulutus pitää saada seuraamaan tuotantoa, kun "vanhassa tyylissä" tuotantoa lisätään sen mukaan, mikä kulutus on, Silokoski selvittää.

– Tehonrajoitusrele on sitä varten, että koko maan kattava mahdollinen sähköpula voidaan välttää ilman kiertäviä katkoja.

Raumalla suunta on todennäköisesti se, että tehonrajoituksen minimivaatimusta kasvatetaan. Silokosken mukaan muutos tullee näkymään myös mukana olevien asiakkaiden kukkarossa, sillä verkkopalvelun perusmaksuun on todennäköisesti tulossa vielä nykyistä 6,5 euroa suurempi alennus.

Jami Jokinen

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut