Sähkösopimus kannattaa tarkistaa vielä ennen talven tuloa, kannustaa Kuluttajaliitto – "Yllättävän harva on kilpailuttanut"

Uusien sähkösopimusten hinnat ovat nyt ennätyksellisen korkealla. Vertailla voi niin hintaa, sähkön alkuperää kuin sopimustyyppiäkin.

Kuluttajaliitto kannustaa maanantaina julkaisemassaan tiedotteessaan kuluttajia tarkistamaan oman sähkösopimuksensa vielä ennen talven tuloa.

– Mikäli ei ole sitoutunut määräaikaiseen sopimukseen, on nyt hyvä arvioida voisiko sähkösopimusta muuttamalla saada helpotusta oman talouden menoihin sähköenergian osalta, tiedotteessa todetaan.

Kilpailuttamisen merkitys on Kuluttajaliiton mukaan tällä hetkellä entistä suurempi, sillä uusien sähkösopimusten hinta on ennätyksellisen korkealla ja hintaerot ovat suuria.

– Yllättävän harva on kilpailuttanut sähkösopimuksensa, vaikka kilpailuttamalla kuluttajan olisi mahdollista saada ehdoiltaan kilpailukykyisempi sopimus, kertoo tiedotteessa Kuluttajaliiton asumisasioihin erikoistunut lakimies Kristel Pynnönen.

Hintavertailua varten Pynnönen vinkkaa Energiaviraston ylläpitämän sivuston sahkonhinta.fi. Sähköyhtiön taustat kannattaa kuitenkin aina tarkistaa, jos yhtiötä ei entuudestaan tunne.

Kilpailuttamalla voi säästön lisäksi valita myös itselleen parhaiten sopivan sähkön alkuperän. Sähkö voi olla vaikkapa fossiilivapaista lähteistä tuotettua.

Eroja on hinnoissa ja sopimustyypeissä

Sopimukset poikkeavat toisistaan lisäksi niin hinnoiltaan kuin sopimustyypeiltään.

Hinta koostuu energiamaksusta (snt/kWh) ja perusmaksusta (€/kk). Perusmaksu voi vaihdella muutamien eurojen välillä, ja osa tarjoaa sopimusta myös ilman perusmaksua.

Itse sähkön hinta taas voi vaihdella Helsingin Sanomien elokuussa teettämän selvityksen mukaan 13 sentistä kilowattitunnilta yli 30 senttiin, Kuluttajaliitto kertoo tiedotteessa.

Sopimustyyppejä taas on käytännössä kolme: toistaiseksi voimassa oleva sopimus, määräaikainen kiinteähintainen sopimus sekä pörssisähkösopimus.

Toistaiseksi voimassaolevassa sopimuksessa myyjän tulee ilmoittaa hinnanmuutoksesta kuukautta etukäteen, ja kuluttaja voi halutessaan vaihtaa sähköntoimittajaa, jos on valmis vertailemaan hintoja.

Määräaikainen sopimus taas lisää ennakoitavuutta: hinta pysyy sopimuskauden ajan samana.

Pörssisähkösopimus taas sopii aktiiviselle, hintojen seuraamisesta kiinnostuneelle kuluttajalle. Sen hinta voi vaihdella todella korkeasta lähes ilmaiseen.

– Mutta jos onnistuu ajoittamaan kodin toimia, kuten pyykinpesun, ruoan laittamisen ja sähköauton lataamisen edullisten jaksojen mukaan, voi pörssisähkö säästää selvää rahaa, tiedotteessa todetaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut