Sähkötukea voi hakea tammikuussa

Sähkölämmitys 1970-luvulla rakennetussa omakotitalossa.
Sähkölämmitys 1970-luvulla rakennetussa omakotitalossa.

Viime viikolla Länsi-Suomi kertoi, että tammi–huhtikuussa 2023 kotitalousvähennystä voi saada poikkeuksellisesti myös sähköenergiasta. Väliaikaisella vähennyksellä valtio tukee harvinaisen suuria sähkölaskuja maksavia kotitalouksia, käytännössä sähkölämmittäjiä (LS 24.1.).

Eduskunta hyväksyi samassa yhteydessä myös lain väliaikaisesta sähkötuesta.

Se on suunnattu kotitalouksille, jotka eivät voi pienten vuositulojen takia täysimääräisesti hyödyntää uutta sähkövähennystä verotuksessa.

Joko tuki tai vähennys

Helpotusta sähkömenoihin voi saada vain joko vähennyksenä tai sähkötukena.

Sähkövähennystä tai sähkötukea voi saada sähköenergiamenoihin eli sähköenergian, arvonlisäveron ja mahdollinen perusmaksun kustannuksiin. Sähkönsiirron kustannuksista ei voi saada vähennystä eikä tukea.

Sähkötukea ei voi saada, jos sähkömenot ovat alle 400 euroa kuukaudessa. Sen ylittävältä osalta tuki on 60 prosenttia. Tukea saa yhteen vakituiseen asuntoon.

Tukea yli 2000 euron laskuista

Sähkötuen hakeminen alkaa tammikuussa. Tukea voi saada, jos tammi-huhtikuun sähköenergiamenot ovat yhteensä yli 2000 euroa.

Sähkötuki on veroton, eikä se vaikuta muihin hakijan saamiin etuuksiin. Saman laskun perusteella ei kuitenkaan voi saada esimerkiksi toimeentulotukea.

Koko vuoden 2023 tuloverojen ja tammi–huhtikuun sähkömenojen määrän arvioiminen etukäteen voi olla hankalaa.

Onkin hyvä tietää, että sähkötukea voi hakea vuoden 2023 loppuun saakka. Tammi–huhtikuun sähköä koskevat laskut kannattaa laittaa maksamisen jälkeen talteen, sillä lasku tarvitaan tukihakemuksen liitteeksi.

Oletko jo saanut suuren sähkölaskun tai onko sellainen tulossa? Vastaa kyselyymme:

https://ls24.fi/uutiset/oletko-jo-saanut-poikkeuksellisen-suuren-sahkolaskun-miten-sahkon-hinta-vaikuttaa-talouteesi-vastaa-ls-kyselyyn

Lisää aiheesta

Oletko jo saanut poikkeuksellisen suuren sähkölaskun? Miten sähkön hinta vaikuttaa talouteesi? Vastaa LS-kyselyyn

Sähkövähennyksestä apua korkeisiin sähkölaskuihin – vähennystarpeesta voi ilmoittaa verottajalle jo tammikuussa